Δηλώσεις τις οποίες θα διαβάσει όταν ανακοινωθεί η ετυμηγορία την Παρασκευή ετοιμάζει ο ακροδεξιός εξτρεμιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που δικάστηκε για τη δολοφονία 77 ανθρώπων τον Ιούλιο του 2011 στο Όσλο.

Ανάλογα με το αν θα κριθεί ποινικά υπεύθυνος ή όχι, ο Μπρέιβικ θα καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη ή σε εγκλεισμό σε ψυχιατρικό ίδρυμα από το δικαστήριο της νορβηγικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τον συνήγορό του Γκέιρ Λίπεσταντ, ο 33χρονος κατηγορούμενος έχει ετοιμάσει γραπτές δηλώσεις και για τις δύο περιπτώσεις.

«Ο ίδιος επιθυμεί να τον κηρύξουν ποινικά υπεύθυνο, αυτό είναι το βασικό θέμα για εκείνον. Σκέπτεται τι θα πει στους δικαστές και έχει ετοιμάσει μερικές γραμμές για κάθε περίπτωση», πρόσθεσε ο Λίπεσταντ στην εφημερίδα Aftenposten.

Πάντως δεν είναι σίγουρο ότι το δικαστήριο θα επιτρέψει στον Μπρέιβικ να διαβάσει τις δηλώσεις του. Ακόμα και αν απειλείται με μακροχρόνια κάθειρξη, ο Μπρέιβικ προτιμά να θεωρηθεί από το δικαστήριο ποινικά υπεύθυνος και έχει δηλώσει πως στην περίπτωση αυτή δεν θα καταθέσει έφεση.

newsbeast.gr