Ένοχο για τα αδικήματα της απείθειας και της αντίστασης κατά της αρχής, στο πλαίσιο της σύλληψης του στο Μοναστηράκι, αλλά αθώο για ψευδή δήλωση στοιχείων έκρινε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας τον Αναστάσιο Θεοφίλου και του επέβαλε σε ποινή 15 μηνών με τριετή αναστολή.

«Είμαι φοιτητής στο μεταπτυχιακό της Θεολογικής. Κατοικώ μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Κατά περιόδους ερχόμουν στην Αθήνα. Σκόπευα να μετακομίσω. Δεν πρόλαβα να μείνω κάπου. Ήμουν Αθήνα λίγες ώρες.

» Ήρθαν τρεις-τέσσερις, ορμήξανε πάνω μου. Δεν κατάλαβα ότι ήταν αστυνομικοί. Δεν κλότσησα, δεν αντιστάθηκα. Με δέσανε και με πήγαν στο τμήμα. Δεν μου είπαν τίποτα.

» Αναρχικός είμαι, γίνονται αυτά. Για αυτό δεν ρώτησα τι γίνεται. Είχα ενεργή δράση στις κινητοποιήσεις. Δεν είχα ποτέ καμία εμπλοκή με την αστυνομία. Μου είπαν ότι θέλουν αποτυπώματα. Τους απάντησα ότι δεν ξέρω αν είναι νόμιμο. Μου είπαν ότι είναι. Τα πήραν. Δεν είπα που θα μείνω γιατί δεν ήξερα ακόμα. Είχα μια-δυο επιλογές.

» Θεωρώ ότι είναι μια τυπική διαδικασία να καταθέτουν ότι αντιστάθηκα. Με έχουν προσαγάγει άλλη μια φορά πριν πέντε χρόνια. Ένας φίλος μου είχε κλωτσήσει ένα αμάξι. Δεν βρίσκω το λόγο γιατί έπρεπε να δώσω γενετικό υλικό. Δεμένος ήμουν. Δεν μπορούσα να αντιδράσω. Έγιναν όλα γρήγορα. Δεν ήξερα και για δικηγόρο» ανέφερε στην απολογία του ο Τ.Θεοφίλου.

Στη διάρκεια της διαδικασίας αναγνώστηκαν οι καταθέσεις των αστυνομικών που συνέλαβαν τον 30χρονο, οι οποίοι βρίσκονται σε έκτακτη υπηρεσία εκτός Αθηνών και αδυνατούν να προσέλθουν στο δικαστήριο για να εξεταστούν ως μάρτυρες.

Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν στον Κεραμικό και υποστηρίζουν ότι όταν του ζήτησαν στοιχεία, αρνήθηκε να τα δώσει και αντιστάθηκε. Τον οδήγησαν στην υπηρεσία και εκεί δια της βίας του πήραν αποτυπώματα και γενετικό υλικό. Αρχικά ο συνήγορος του κατηγορούμενου Σπ. Φυτράκης ζήτησε 15νθήμερη προθεσμία, αλλά στη συνέχεια απέσυρε το αίτημα.

Εν τω μεταξύ, ο Θεοφίλου πήρε 24ωρη προθεσμία από τον 10ο τακτική ανακριτή, προκειμένου να απολογηθεί για τη ληστεία μετά φόνου στην Πάρο.

Ο συνήγορός του, Σπύρος Φυτράκης, εξερχόμενος αμέσως μετά του δικαστικού μεγάρου, δήλωσε ότι ο εντολέας του αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η υπεράσπιση θα αμφισβητήσει τον τρόπο λήψης του γενετικού υλικού -πρόκειται για το δείγμα DNA, που σύμφωνα με την Αστυνομία, ελήφθη από το καπέλο του δράστη που βρέθηκε στην Πάρο- από το οποίο προέκυψε η ταύτισή του με τη ληστεία, κατά την οποία δολοφονήθηκε με τέσσερις σφαίρες στο κεφάλι και το σώμα ο οδηγός ταξί Δημήτρης Μίχας.

Δεν υπήρξε καμία αναφορά στις φωτογραφίες από το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας της τράπεζας.

Ο κ. Φυτράκης μίλησε επιπλέον και για δικονομικό πρόβλημα, καθώς ο Θεοφίλου κατηγορείται δύο φορές για το ίδιο αδίκημα. Υπενθυμίζεται ότι εκτός του 10ου τακτικού ανακτριτή, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της Πάρου, την Πέμπτη ο 30χρονος αντιεξουσιαστής θα παρουσιαστεί εκ νέου, μετά την προθεσμία που είχε λάβει την Τρίτη, και ενώπιον του εφέτη ειδικού ανακριτή, Κωνσταντίνου Μπαλτά, ο οποίος χειρίζεται τις υποθέσεις τρομοκρατίας, για τη «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

 

in.gr