Με συγκρατημένη αισιοδοξία και με χαμηλές προσδοκίες για τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής του περιοδείας «αποχαιρέτησε» ο γερμανικός Τύπος τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επέλεξε ως πρώτο του σταθμό από την εκλογή του την πρωτεύουσα της γερμανικής Ομοσπονδίας. Τα μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας εστιάζουν τόσο στο γεγονός πως ο Έλληνας πρωθυπουργός συγκέντρωσε περισσότερους δημοσιογράφους και από τον Μπαράκ Ομπάμα, όσο και στις καλές προθέσεις του ,τονίζοντας παρά ταύτα πως πρέπει να συνοδευθούν και από πράξεις ώστε η Ελλάδα να καταφέρει να αποφύγει το σκόπελο της χρεοκοπίας.

«Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε εδώ και αρκετές ημέρες μια επίθεση γοητείας στα γερμανικά ΜΜΕ. Προσπάθησε να πείσει για τις προσθέσεις του να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ο κύριος Σαμαράς ζητεί απεγνωσμένα περισσότερο «αέρα» για την ελληνική οικονομία και η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται ίσως διατεθειμένη να τον δώσει αν η Αθήνα εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις της» γράφει χαρακτηριστικά το περιοδικό “Der Spiegel” στο σχετικό του ρεπορτάζ επιλέγοντας ως κατακλείδα την «ανθρώπινη πλευρά» των δύο ηγετών.

«Ο κ. Σαμαράς μίλησε για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας για την επιστροφή όλων των χρημάτων που έχουν καταβάλει οι Γερμανοί. Μίλησε ακόμα και για τον πατέρα του που σπούδασε στο Βερολίνο. Μίλησε για την Άνγκελα Μέρκελ η οποία τον παρηγόρησε για την επέμβαση στο μάτι του λέγοντάς του πως και ο πατέρας της υπέφερε από το ίδιο ακριβώς πρόβλημα…Το πάθος όμως του κυρίου Σαμαρά δεν είναι αρκετό. Τα λόγια του πρέπει να συνοδευτούν και από πράξεις. Ο κ. Σαμαράς μεταβαίνει στο Παρίσι. Η ελληνική περιοδεία συνεχίζεται.. .με αβέβαιο αποτέλεσμα».

«Νευρική περιοδεία του Αντώνη Σαμαρά» χαρακτηρίζει τις επισκέψεις του σε Βερολίνο και Παρίσι η έγκριτη εφημερίδα “Die Zeit” η οποία στο ρεπορτάζ της αναφέρει πως η Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αν και ανήκουν στο ίδιο ευρωπαϊκό κόμμα δεν είχαν ποτέ ιδιαίτερα στενές σχέσεις. «Ο κ. Σαμαράς υπήρξε ο πολιτικός που είχε καλέσει τους Έλληνες να βγουν στους δρόμους εναντίον των μέτρων λιτότητας. Σε σχετική ερώτηση σχεδόν μουρμουρίζοντας δήλωσε πως δεν έχει σημασία τι έκανε μέχρι χθες. Ως οικονομολόγος έχει φροντίσει να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για την αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τη Γερμανία να εμπιστευθεί ξανά την Ελλάδα. Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι και θέμα πολιτικής βούλησης και κοινωνικής αποδοχής» γράφει η “Zeit”.

\”Το ευρώ δεν είναι απλώς ένα νόμισμα. Είναι η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης\”

Περισσότερο καυστική η εφημερίδα «Sueddeutsche» η οποία στην ηλεκτρονική της έκδοση συγχέει σκοπίμως τον Αντώνη Σαμαρά με τον Γιώργο Παπανδρέου. «Η πραγματικότητα του Αντώνη Σαμαρά συγκρούεται με την πραγματικότητα της Άνγκελα Μέρκελ. Για μία ώρα οι δύο ηγέτες συνομιλούσαν. Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως «με μεγάλη μας χαρά ακούμε πως η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» και ο κύριος Παπανδρέου απάντησε πως «η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλη βοήθεια»… είπα Παπανδρέου; Συγγνώμη … 2,5 χρόνια μετά η επίσκεψη του κυρίου Σαμαρά έχει σχεδόν τον ίδιο απόηχο»

«Η απόφαση σχετικά με το αν οι Έλληνες λάβουν νέο πακέτο διάσωσης ή περισσότερο χρόνο στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων δεν έχει κλείσει» αναφέρει η εφημερίδα “Die Welt”, ενώ οι «Financial Times» της Γερμανίας υπογραμμίζουν πως η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο κατέστησε σαφές ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να δώσει μια αναπτυξιακή προοπτική στην ελληνική οικονομία και η Καγκλάριος Μέρκελ επιμένει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων λιτότητας .

«Η Γερμανίδα Καγκελάριος επανέλαβε πως το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό νόμισμα και υπογράμμισε πως θέλει την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης. Αλλά φυσικά η Ελλάδα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες θυσίες που απαιτούνται προς αυτόν τον σκοπό. «Η κρίση του ευρώ μπορεί να λυθεί βήμα – βήμα. Όχι άμεσα» τόνισε η Καγκελάριος Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Είμαι βέβαιος πως η έκθεση της τρόικας θα δείξει πως θα καταφέρουμε να μειώσουμε το έλλειμμα. Ως υπερήφανος λαός δεν δέχομαι να εξαρτάται η χώρα μου από δανεικά» τόνισε ο κ. Σαμαράς. Η Γερμανίδα Καγκελάριος επανέλαβε πως επιθυμεί να επαναφέρει την ομοφωνία στους λαούς της Γερμανίας και της Ελλάδας» γράφει η γερμανική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας.

Η αμφιλεγόμενη εφημερίδα “Bild” φιλοξενεί ένα σχετικά ήπιο ρεπορτάζ για τα αποτέλεσμα της συνάντησης των δύο ηγετών αναφέροντας πως η Ελλάδα έχει ήδη λάβει πολύ σκληρά μέτρα περιορισμού τους ελλείμματος και έχει ήδη καταφέρει να παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα. Παρά ταύτα η λαϊκή γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της δεν πρόκειται να περιμένει καμία παραχώρηση από τη γερμανική πλευρά. .

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook