Η σύνδεση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και του Λιμανιού της Σούδας με τον Αερολιμένα «Γιάννης Δασκαλογιάνης» των Χανίων θα συμβάλει, στην αναβάθμιση της ποιότητας του τουρισμού, στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων Δυτικής Κρήτης και της μετακίνησης των εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών καθώς και στην ασφαλή διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων, επισημαίνει με ερώτησή του στον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης.

Στην ερώτηση, την δεύτερη κατά σειρά για το θέμα στον αρμόδιο υπουργό, ο Χανιώτης πολιτικός αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,

Η σύνδεση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) και του Λιμένα της Σούδας με τον Αερολιμένα Χανίων γίνεται μέσω της υφιστάμενης οδού Σούδα – Αεροδρόμιο, η οποία διέρχεται με μειωμένο πλάτος από τον οικισμό Κάτω Σούδας, όπου οι κυκλοφοριακές συνθήκες είναι από εξαιρετικά δυσχερείς έως και επικίνδυνες.
Ο δρόμος αυτός, κατασκευάσθηκε πριν από 50 χρόνια με δύο λωρίδες κυκλοφορίας (μία ανά κατεύθυνση). Είναι τελείως ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες των μετακινήσεων των κατοίκων της περιοχής του Ακρωτηρίου, του προσωπικού και των εφοδίων των Ελληνικών και Νατοϊκών Στρατιωτικών, Ναυτικών και Αεροπορικών εγκαταστάσεων και επιπλέον των Ελλήνων και ξένων τουριστών, που ταξιδεύουν αεροπορικώς από και προς τους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με την τελευταία απάντηση του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, η λύση χάραξης της οδού «Παράκαμψη Χανίων, κόμβος σύνδεσης με Λιμάνι Σούδας και Αεροδρόμιο» δεν έγινε αποδεκτή από την αρμόδια Υπηρεσία για την προστασία του Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του τ. ΥΠΕΧΩΔΕ.
Η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης πρόκειται να επανεξετάσει τη μελέτη αυτή, να την επικαιρoποιήσει και να την συμπληρώσει, ώστε να αρθούν οι τυχόν αντιρρήσεις των εμπλεκόμενων φορέων και οι δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον».
Έχει παρέλθει ένα έτος και η κατάσταση παραμένει στάσιμη. Η κατασκευή της οδού αυτής θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας του τουρισμού, τη βελτίωση συνθηκών ζωής των κατοίκων της Δυτικής Κρήτης και της μετακίνησης των εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών, καθώς και την ευχερή και ασφαλή διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων προς όφελος της τοπικής και Εθνικής οικονομίας.
Ύστερα από τα παραπάνω, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να επικαιρoποιηθεί και να συμπληρωθεί η μελέτη καθώς και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών.
»