Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν θέλει να επισκεφθεί τον επόμενο μήνα το Πεκίνο για να συναντηθεί με τους απερχόμενους και με τους νέους ηγέτες της συμμάχου του Κίνας.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Κιμ στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε την εξουσία μετά το θάνατο του πατέρα του, του Κιμ Γιονγκ-ιλ, το Δεκέμβριο. Ακολουθεί την πρόσφατη επίσκεψη στο Πεκίνο του θείου του Κιμ, του Γιανγκ Σονγκ-τεκ, ο οποίος είναι ουσιαστικά ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος στη Βόρεια Κορέα.

"Θα ειναι ένα ταξίδι γνωριμίας", δήλωσε η πηγή, η οποία είχε προβλέψει με ακρίβεια γεγονότα κατά το παρελθόν, ανάμεσα στα οποία την πρώτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας το 2006 αρκετές ημέρες πριν πραγματοποιηθεί, καθώς επίσης και την άνοδο του Γιανγκ.

"Θα είναι μια επίσημη επίσκεψη. Αυτό ήταν μια από τις σημαντικότερες αποστολές του Γιανγκ Σονγκ-τεκ κατά την επίσκεψή του", δήλωσε η πηγή, η οποία έχει άμεση γνώση του αιτήματος.

Η πηγή δήλωσε πως η Πιονγκγιάνγκ είναι πιθανό να επαναλάβει την απειλή της να πραγματοποιήσει μια τρίτη πυρηνική δοκιμή αν η Ουάσινγκτον και η Σεούλ δεν συμφωνήσουν στο μακροχρόνιο αίτημά της να υπογραφεί μια μόνιμη συνθήκη ειρήνης για να αντικαταστήσει την εκεχειρία με την οποία τερματίσθηκε ο Κορεατικός Πόλεμος (1950-53).

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Βόρεια Κορέα έχει τη δυνατότητα (να πραγματοποιήσει μια τρίτη πυρηνική δοκιμή), αλλά η Κίνα αντιτίθεται έντονα σ' αυτό", δήλωσε η πηγή.

"Η Βόρεια Κορέα θέλει μια μόνιμη συνθήκη ειρήνης για να αντικαταστήσει την εκεχειρία με αντάλλαγμα να παραιτηθεί από τα σχέδια για μια τρίτη πυρηνική δοκιμή. Πάνε τώρα 60 χρόνια και είναι καιρός να τερματισθεί επισήμως ο πόλεμος με μια συνθήκη ειρήνης", πρόσθεσε η πηγή.

news247.gr