Νέα πρωτοβουλία διαλόγου για τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού (με μεγαλύτερη εμπλοκή του κράτους, όπως προβλέπει το Μνημόνιο από το 2013) και τη μείωση 5 ποσοστιαίες μονάδες των εισφορών υπέρ του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ σε συνδυασμό με τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής αναλαμβάνει την ερχόμενη Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης. Την ημερομηνία αυτή όρισε ο υπουργός με επιστολή που έστειλε χθες στις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) και στη ΓΣΕΕ θυμίζοντας ότι ανάλογη πρόσκληση είχε απευθύνει και στις… 31 Ιουλίου.

Η δεύτερη αυτή απόπειρα εκκίνησης του διαλόγου για τα εργασιακά, γίνεται με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα και ενόψει της αξιολόγησης από την τρόικα. Αλλά και υπό το βάρος αιτημάτων από τα συνδικάτα για «αποκατάσταση» του καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συμβάσεων. Στην ατζέντα των θεμάτων η ηγεσία του υπουργείου εντάσσει:

1. Τη μεγαλύτερη εμπλοκή του κράτους στον καθορισμό των κατώτατων ορίων της ΕΓΣΣΕ με πιλότο την πρακτική των ευρωπαϊκών χωρών που προβλέπουν προσδιορισμό κατόπιν τριμερούς διαπραγμάτευσης, εργαζομένων, εργοδοτών και κυβέρνησης (η οποία θα έχει και τον τελευταίο λόγο).

2. Δράσεις για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας μέσω της επανεξέτασης και αναμόρφωσης των παρεμβάσεων του ΟΑΕΔ, προγραμμάτων μειωμένης απασχόλησης και κατάρτισης, της προώθησης ενός Συμφώνου για τους νέους (με πρώτο βήμα την απασχόληση 80.000 ανέργων), κ.ά.

3. Την καταπολέμηση της αδήλωτης «μαύρης εργασίας» και της εισφοροδιαφυγής (πάνω από 6 δισ. μόνο στο ΙΚΑ) με ενίσχυση των ελέγχων, αύξηση των προστίμων (μέχρι το κλείσιμο των επιχειρήσεων στις περιπτώσεις συρροής παραβάσεων) υποχρεωτική πρόσληψη άλλων εργαζομένων στη θέση των ανασφάλιστων κ.ά.

4. Τη σταδιακή μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης σε συνάρτηση με τον σχεδιασμό αναμόρφωσης του συστήματος.

5. Την απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους για τις επιχειρήσεις (όφελος 25 εκατ. τον χρόνο).

6. Τη διατήρηση των σημαντικού μέρους των κοινωνικών υπηρεσιών των καταργηθέντων Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας όπως είναι ο κοινωνικός τουρισμός, η παροχή υπηρεσιών βρεφονηπιακών σταθμών, η επιδότηση ενοικίου και επιτοκίου για φτωχά νοικοκυριά και η χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων με χρηματοδότηση από τις εισφορές των εργαζομένων και διαχειριστή τον ΟΑΕΔ.

 

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook