Πρόταση με την οποία αλλάζει πλήρως όλο το σύστημα της φορολόγησης των εισοδημάτων επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή.

Το νέο καθεστώς θα προβλέπει την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα όλων των δαπανών, πλην εκείνων που αφορούν την απόκτηση περιουσίας, ενώ το εναπομείναν εισόδημα θα φορολογείται με ποσοστά που θα κυμαίνονται μεταξύ 25 και 40%.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, είναι η απλοποίηση του φορολογικού κώδικα και η απονομή φορολογικής δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, εάν το σχεδιαζόμενο μέτρο υλοποιηθεί, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να αφαιρέσουν εξ’ ολοκλήρου από το φορολογητέο τους εισόδημα τις καταναλωτικές δαπάνες, δαπάνες παροχής υπηρεσιών, διοδίων, ασφαλίστρων, ακόμη και λογαριασμών ΔΕΚΟ.

Επιπλέον, θα εκπίπτουν πλήρως δαπάνες που έως σήμερα εκπίπτουν κατά μονάχα 10%, όπως ενοίκια, νοσήλια, έξοδα ιατρικών επισκέψεων και εξετάσεων, δίδακτρα φροντιστηρίων και ασφάλιστρα ζωής.

Έπειτα από την αφαίρεση των εν λόγω δαπανών, το υπόλοιπο εισόδημα θα φορολογείται με συντελεστή μεταξύ 25 και 40%.

Εναλλακτικά, εξετάζεται η μείωση συντελεστών στη φορολόγηση φυσικών προσώπων και η αύξηση του αφορολόγητου ορίου.

Πρέπει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, η απώλεια εσόδων που θα προκύψει από την μείωση της φορολόγησης δεν θα πλήξει τα κρατικά ταμεία, καθώς θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των φόρων που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες (όπου σημειώνονται τα περισσότερα κρούσματα εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής), και η αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook