Περαίωση-εξπρές των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών για να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει κατατεθεί πρόταση από υπηρεσιακά στελέχη, με την οποία δίνεται μια τελευταία ευκαιρία σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που «γύρισαν την πλάτη» στην τελευταία περαίωση να υπαχθούν σε αυτήν προκειμένου να κλείσουν χωρίς έλεγχο τις ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις τους.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα «περαίωση ή έλεγχος».

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι εφορίες θα καλούν τους επιτηδευματίες να αποδεχθούν εντός προθεσμίας 5 ημερών το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων 2000-2009. Στο εκκαθαριστικό θα αναγράφεται το σύνολο της οφειλής για την περαίωση κάθε οικονομικού έτους, το κατά οικονομικό έτος προοδευτικό άθροισμα των επιμέρους οφειλών, καθώς και το ποσό της συνολικής οφειλής για όλα τα οικονομικά έτη.

Όσοι δεν αποδεχθούν το εκκαθαριστικό θα υποστούν τακτικό φορολογικό έλεγχο. Σε περίπτωση αποδοχής του εκκαθαριστικού σημειώματος, το σύνολο της οφειλής θα βεβαιώνεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ στο όνομα του υπόχρεου, ο οποίος θα καλείται να πληρώσει άμεσα ως προκαταβολή το 20% της βεβαιωθείσας οφειλής. Τα υπόλοιπα προς καταβολή ποσά φόρου που αφορούν τις ρυθμιζόμενες ανέλεγκτες υποθέσεις του επιτηδευματία, θα καταβάλλονται από 6 έως 24 μηνιαίες δόσεις ανάλογα με το ύψος της οφειλής.

 

express

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook