Η ηλεκτρονική έκδοση των New York Times δημοσίευσε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και δυναμικό γράφημα, στο οποίο απεικονίζεται το ταξίδι του ραδιενεργού νέφους, όπως αυτό ξεκίνησε από την Ιαπωνία μετά τον καταστροφικό σεισμό, το τσουνάμι και τις εκρήξεις στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα.

Το γράφημα ( http://www.nytimes.com/interactive/2011/03/16/science/plume-graphic.html?ref=science, όπου μπορείτε να πατήσετε στα πάνω αριστερά της εικόνας play και pause ) απεικονίζει την πορεία του νέφους από το Σάββατο 12 Μαρτίου μέχρι και το σημείο όπου προβλέπεται να έχει φθάσει μέχρι αύριο, 18 Μαρτίου. Εργαλείο της μέχρι τώρα πραγματικής καταγραφής και της μικρής αυριανής πρόβλεψης αποτελούν οι σχεδόν 10 σταθμοί μέτρησης ραδιενεργούς ακτινοβολίας που βρίσκονται από τη μία άκρη του Ειρηνικού ωκεανού έως την άλλη. Συγκεκριμένα, από το γράφημα βλέπουμε πως το νέφος διασχίζει τον Ειρηνικό Ωκεανό και φτάνει στις δυτικές ακτές της Βόρειας Αμερικής, όπου φτάνει κυρίως μέχρι τις πολιτείες της California και του Oregon, ενώ εισχωρεί με ακόμη μία λεπτότερη στρώση στην κεντροδυτική αμερικανική ενδοχώρα.

Το μοντέλο αναγνωρίζει ως βασικούς παράγοντες τη φορά και την ένταση των ανέμων, καθώς και τις καιρικές συνθήκες. Αξίζει να τονιστεί – προς αποφυγή παρεξηγήσεων – πως η πρόβλεψη αυτή δεν αφορά στα πραγματικά επίπεδα ακτινοβολίας που περιλαμβάνονται στο νέφος που καταγράφεται, αλλά επιτρέπει τον εντοπισμό της πορείας της ραδιενεργούς ακτινοβολίας. Ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν σχετικά πως, όσο πιο μακριά φθάνει το νέφος, τόσο πιο «αδύναμο» είναι, και έτσι οι συνέπειές του στον άνθρωπο υπολογίζονται από μηδαμινές έως πολύ μικρές – στη χειρότερη περίπτωση.