Σε αδιέξοδο κατέληξε η σημερινή σύσκεψη των ιδιοκτητών ΚΤΕΛ Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.

«Οι οφειλές απέναντι στα ΚΤΕΛ Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης είναι πολύ μεγάλες. Άρα η δική μας πίεση προς το Υπουργείο είναι να δοθούν στα ΚΤΕΛ του νησιού μεγαλύτερες προκαταβολές των οφειλών, αφού αποδεδειγμένα η Κρήτη ήταν ριγμένη στις προηγούμενες κατανομές των οφειλών» δήλωσε ο Περιφερειάρχης, μετά τη σημερινή συνάντηση με τις διοικήσεις των ΚΤΕΛ Χανίων και Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου.

Να σημειωθεί ότι τόσο ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ηρακλείου Λασιθίου, Μανόλης Χαχλιούτης, όσο και ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Χανίων- Ρεθύμνου, Γιάννης Καψανάκης, τόνισαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν το μεταφορικό έργο των μαθητών, καθώς πρόκειται για τη δουλειά τους, αλλά υπογράμμισαν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό δεν είναι δυνατόν.

«Έχουμε καλύψει το πλαφόν της χρηματοδότησης των Τραπεζών που συνεργαζόμαστε και καταθέτουμε τις σχετικές συμβάσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πάρουμε ούτε πετρέλαιο. Εάν οι προκαταβολές των οφειλών που θα λάβουμε δεν θα είναι γενναίες, εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούμε να συνεχίσουμε» δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο ΚΤΕΛ, η πολιτεία οφείλει στο ΚΤΕΛ Ανατολικής Κρήτης 5,8 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά των μαθητών και 1,5 εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα «ΣΥΝ- ΚΟΙΝΩΝΙΑ» ενώ η οφειλή στο ΚΤΕΛ Δυτικής Κρήτης ανέρχεται στα 8,3 εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Αρναουτάκης, κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο που επίσης υπήρχε πρόβλημα, έχοντας την πολιτική βούληση, υπέγραψε υπέρ της χρηματοδότησης των ΚΤΕΛ (πράγμα που αναγνωρίζεται από τις διοικήσεις τους), έχοντας στη συνέχεια πρόβλημα από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την απαιτούμενη έγκρισή του. Ήδη ο κ. Αρναουτάκης θέτει υπόψη του Υπουργείο την σχετική παράμετρο, προκειμένου να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα.

Είναι μια δραματική εξέλιξη που έρχεται λίγες ημέρες πριν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης ο κ. Αρναουτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρμόδιους των Υπουργείων χωρίς ωστόσο να δοθεί μια λύση στο σοβαρό ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών.

Ρένα Βουρεξάκη