Ο θλιβερός απολογισμός της τραγωδίας στην Ιαπωνία συνεχίζεται, με την αστυνομία να δίνει ως νέο προσωρινό επίσημο απολογισμό στους 6.405 νεκροί ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων βρίσκεται στους 10.259.

Συνολικά 2.409 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί.Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και εκφράζονται φόβοι ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν πλέον σχεδόν καμιά ελπίδα να ανακαλύψουν επιζώντες μέσα στα συντρίμμια.

Την ίδια ώρα, «μάχη» για να αποτρέψουν τα χειρότερα, όσον αφορά στα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας δίνουν οι ιαπωνικές αρχές, την ώρα που πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν για μεγάλη πιθανότητα έκρηξης και των έξι αντιδραστήρων της πυρηνικής μονάδας!

Τις τελευταίες ώρες, ελικόπτερα του ιαπωνικού στρατού πετούν πάνω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα πραγματοποιώντας ρίψεις νερού, προκειμένου να αποφευχθεί η τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων.

Τα δύο ελικόπτερα περιέλουσαν 4 φορές με 7,5 τόνους θαλασσινού νερού το πρωί της Πέμπτης τον πυρηνικό αντιδραστήρα 3 του σταθμού της Φουκουσίμα.

\"\"

Ενώ αρχικά αποφασίστηκε να αποσυρθούν τα στρατιωτικά ελικόπτερα που επιχειρούσαν στην περιοχή, ώστε να προστατευθούν από την υπερέκθεση σε ραδιενεργό ακτινοβολία των πληρωμάτων τους, η κλιμάκωση των ποσοστών ραδιενεργού ακτινοβολίας στις ατμοσφαιρικές μετρήσεις, οδήγησε την κυβέρνηση στην αναβολή της απόσυρσής τους.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο καπνός από την φωτιά στην υπερθερμασμένη δεξαμενή των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων, εκλύει αρκετά μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

Εν τω μεταξύ παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου και περίπου 50 εργάτες που επιχειρούν να εμποδίσουν την έκρηξη των 6 αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού.

\"\"

Όσον αφορά στο Νο3 αντιδραστήρα, εκπρόσωποι της Tepcο πιστεύουν ότι αποτελεί απόδειξη ότι ο χώρος αποθήκευσης των «χρησιμοποιημένων» ράβδων έχει αρχίσει να κρυώνει. Μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων στον συγκεκριμένο αντιδραστήρα, υπήρχε επιβεβαίωση ότι ο χώρος γέμισε με νερό.

Ήδη μεταφέρθηκε από το Τόκιο ειδικό πυροσβεστικό όχημα εφοδιασμένο με κανόνι εκτόξευσης νερού, που όπως ανακοίνωσε η αστυνομία σήμερα Πέμπτη, θα αρχίσει τις στοχευμένες ρίψεις ποσοτήτων ύδατος στα επικίνδυνα σημεία των αντιδραστήρων μέσα τις επόμενες ώρες.

Παράλληλα, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού ανακοίνωσε ότι μετέφερε αγωγό ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσεως προκειμένου να επιτύχει την επαναλειτουργία των αντλιών ύδατος, εντός των αντιδραστήρων που εξασφαλίζουν τον έλεγχο της θερμοκρασίας ώστε να αποφευχθεί η τήξη των εμπλουτισμένων ράβδων ουρανίου και η ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή διάσπαση.

Παραμένει, πάντως, αδιευκρίνιστο αν τελικά έχει καταστραφεί το κέλυφος των αντιδραστήρων, που προστατεύει από τη διαρροή ραδιενεργού υλικού, ή αν η έκλυση ραδιενέργειας μέχρι τώρα οφείλεται στους ραδιενεργούς ατμούς που εκτονώθηκαν στην ατμόσφαιρα.

\"\"

Εντούτοις, η πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε τους αμερικανούς πολίτες που ζουν στην Ιαπωνία να μην πλησιάζουν σε ακτίνα τουλάχιστον 80 χιλιομέτρων την περιοχή της Φουκουσίμα.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι διαμένουν σε προσωρινά καταφύγια, με τον αριθμό των κατεστραμμένων κτηρίων να ξεπερνά τα 100.000.

Μέχρι στιγμής, πάντως, ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό ανέρχεται σε 4.314, των αγνοουμένων σε 8.606 και των τραυματιών σε 2.282.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι, σε μια σπάνια τηλεοπτική εμφάνιση, ο αυτοκράτορας Ακιχίτο δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχος» για την κατάσταση στη χώρα και ζήτησε ενότητα για το έργο της ανόρθωσης. «Η καταστροφή αυτή δεν έχει προηγούμενο» τόνισε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να αποφευχθούν τα χειρότερα.

«Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου» δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικών της Ρωσίας, Σεργκέι Κιριγένκο.

\"\"

Θα επηρεαστεί το 1/3 του πληθυσμού

Σε έναν πρόχειρο, αλλά ενδεικτικό υπολογισμό, για τις επερχόμενες συνέπειες από την κλιμακούμενη πυρηνική καταστροφή, προέβη ο βρετανικός «Guardian».

Οι πρώτοι αυτοί υπολογισμοί αναφέρουν πώς 45 εκατ. πολίτες θα επηρεαστούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της βιβλικής αυτής καταστροφής.

Όσο και αν μία τέτοια προσέγγιση ακούγεται υπερβολική, δίνει μία τάξη μεγέθους για τις επερχόμενες δυσκολίες. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, κ. Μεντβέντεφ, δήλωσε πώς η κρίση στην Ιαπωνία οδηγεί σε μία κολοσσιαία εθνική ζημιά, η οποία μπορεί και να είναι μία κολοσσιαία εθνική καταστροφή.

\"\"

Τι αναμένεται να συμβεί (το χειρότερο σενάριο)

Γάλλοι ειδικοί εξηγούν στο Διαδίκτυο πώς το χειρότερο σενάριο, το οποίο πλέον είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί, αφορά στην ολική καταστροφή, διαδοχικά, των έξι μονάδων στη Φουκουσίμα. Στις τρείς μονάδες 1, 2 και 3 η καταστροφή θα αφορά στο λιώσιμο των πυρήνων σε διαδικασία σχάσης, ενώ στους υπόλοιπους θα αφορά στην διάχυση ραδιενεργών υλικών από το αποθηκευμένο και χρησιμοποιημένο καύσιμο. Θα είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει ένα τέτοιο φαινόμενο. Στο Τσέρνομπιλ δεν έλιωσε ο πυρήνας σε κατάσταση σχάσης.

 Οι Γάλλοι ειδικοί εξηγούν πώς το σύνολο των ραδιενεργών υλικών θα είναι μεν μεγαλύτερο από εκείνο που διαχύθηκε κατά την έκρηξη του Τσέρνομπιλ αλλά η τελική επιμόλυνση θα ανέλθει στο 10 με 50% εκείνης που μετρήθηκε συνολικά, μετά από την έκρηξη στην Ουκρανία, τον Απρίλιο του 1986.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως το είδος των αντιδραστήρων, το είδος του καυσίμου και κυρίως η εξέλιξη του φαινομένου οδηγεί σε αυτά τα συμπεράσματα. Επίσης επισημαίνουν πώς η τελική απαγορευμένη ζώνη γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ενδεχομένως να χρειαστεί να επεκταθεί στα 100 χλμ. αν και εφόσον η καταστροφή είναι ολική.