Σε νέα εικοσιτετράωρη απεργία σήμερα Παρασκευή και στην παραμονή όλων των εργαζομένων στο κτίριο της κεντρικής υπηρεσίας έως την Κυριακή, αποφάσισε να προχωρήσει το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ).

Την Πέμπτη, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είχε διευκρινίσει πως «λόγω εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών» δεν θα δημοσιεύσει εντός της προσθεσμίας τα αποτελέσματά του -ενώ την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας είχε αναφέρει πως το Ταμιευτήριο δεν είναι βιώσιμο. Το μεσημέρι της Πέμπτης, μετά τη «βουτιά» σχεδόν 30% στη μετοχή του στο ΧΑ, το Διοικητικό Συμβούλιο του χρηματιστήριου αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσής της.

Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν είναι βιώσιμο, ο σύλλογος εργαζομένων του ΤΤ καλεί το Γιάννη Στουρνάρα «με οποιοδήποτε επιτελείο οικονομικών εμπειρογνωμόνων να στοιχειοθετήσει τη μη βιωσιμότητα του ΤΤ» σε σχέση με τις αποκαλούμενες τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Ενδεικτικά, ο σύλλογος αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του: «Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, πριν το κούρεμα των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ήταν η πρώτη τράπεζα της Ελλάδος και η τρίτη στην Ευρώπη σε επάρκεια κεφαλαίων. Το ΤΤ ουδέποτε έως σήμερα στην πορεία των 112 χρόνων έχει επιβαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο έστω και με ένα ευρώ. Αντίθετα, την τελευταία μόνο πενταετία, το ελληνικό δημόσιο έχει εισπράξει πάνω από 3 δισ. ευρώ από το ΤΤ».

«Η ποιότητα χαρτοφυλακίου χορηγήσεων είναι η καλύτερη της αγοράς και οι επισφάλειες δανείων οι χαμηλότερες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα» υποστηρίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως «η εξάρτησή του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα Ελλάδος, σε σχέση με τις καταθέσεις του, είναι κάτω του 25%, όταν σε συγκεκριμένες συστημικές είναι πάνω από 120%».

 

in.gr