Το «γονίδιο του πολεμιστή», που κάνει επιθετικούς τους άνδρες, είναι το «γονίδιο της ευτυχίας» για τις γυναίκες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, η χαμηλή έκφραση του γονιδίου ΜΑΟΑ προκαλεί θετικά συναισθήματα στις γυναίκες. Στους άνδρες, όμως, ασκεί ακριβώς την αντίθετη δράση, καθώς σχετίζεται με την επιθετικότητα.

«Είναι το πρώτο γονίδιο της ευτυχίας που εντοπίζεται στις γυναίκες» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χένιαν Τσεν, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής του Κολεγίου Δημοσίας Υγείας του πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», το γονίδιο ΜΑΟΑ ρυθμίζει τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που διασπά τη σεροτονίνη, την ντοπαμίνη και άλλες «χημικές ουσίες της ευφορίας» στον εγκέφαλο.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την έκφραση του γονιδίου σε 193 γυναίκες και 152 άνδρες, που είχαν επίσης συμπληρώσει ειδικά ερωτηματολόγια για την ευτυχία που ένιωθαν.

Όπως διαπίστωσαν, οι γυναίκες που διέθεταν έστω και μία κόπια από τον τύπο του ΜΑΟΑ με χαμηλή έκφραση, ανέφεραν πως είναι πολύ πιο ευτυχισμένες από όσες δεν διέθεταν καμία.

Αντιθέτως, οι άνδρες που έφεραν την ίδια κόπια, δεν ανέφεραν μεγαλύτερη ευτυχία από ό,τι οι συνομήλικοί τους δίχως αυτήν.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Πρόοδος στη Νευρο-Ψυχοφαρμακολογία & Βιολογική Ψυχιατρική» (PNPBP), η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων ενδεχομένως οφείλεται στην τεστοστερόνη, η οποία μπορεί να μετριάζει τη θετική επίδραση του ΜΑΟΑ στους άνδρες.

Όπως και να ‘χει, οι ερευνητές εξέφρασαν έκπληξη για τα ευρήματά τους, διότι η χαμηλή έκφραση του ΜΑΟΑ έχει σχετισθεί με προβλήματα, όπως ο αλκοολισμός, η επιθετικότητα και η αντικοινωνική συμπεριφορά, κατά τον δρ Τσεν.

«Εξαιτίας αυτών των συσχετίσεων, αποκαλείται ακόμα και “γονίδιο του πολεμιστή” από ορισμένους επιστήμονες» εξήγησε. «Ωστόσο, η μελέτη μας δείχνει πως στις γυναίκες τουλάχιστον έχει και μια πολύ πιο φωτεινή πλευρά» προσέθεσε.

 

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook