Τελευταία ενημέρωση: 23:10

Αυγουστιάτικη πανσέληνο για δεύτερη φορά απολαμβάνουμε σήμερα το βράδυ! Μόλις 29 μέρες από το προηγούμενο ολόγιομο φεγγάρι, οι λάτρεις του νυχτερινού ουρανού, οι ρομαντικοί και οι ερωτευμένοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μοναδικό θέαμα.

Η σημερινή πανσέληνος αποκαλείται «μπλε πανσέληνος». Μην περιμένετε να δείτε μπλε φεγγάρι. Το όνομα οφείλεται στην σπανιότητα του φαινομένου (δύο πανσέληνοι σε ένα μήνα). Συνέβη το 1999 και θα ξανασυμβεί το 2018. Μάλιστα, ακόμα πιο ιδιαίτερο είναι το γεγονός φέτος, καθώς θεωρείται η τρίτη πανσέληνος σε μια εποχή τεσσάρων γεμάτων φεγγαριών.

Μην ξεχαστείτε, το φεγγάρι θα είναι εκεί όλο το βράδυ για να του ρίξετε μια ματιά.

Γιατί ονομάζεται μπλε πανσέληνος

Ο όρος έχει σήμερα μεταφορική σημασία, που υπογραμμίζει τη σπανιότητα ενός φαινομένου. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει σπάνια.

Ωστόσο, ο μύθος βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα! Το 1883 ήταν η πρώτη φορά που το φεγγάρι παρατηρήθηκε μπλε, μετά από έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα της Ινδονησίας.

Τότε εκτοξεύτηκαν μεγάλες ποσότητες σκόνης και στάχτης με αποτέλεσμα το φως της Σελήνης να δείχνει γαλάζιο μέσα από τα αιωρούμενα σωματίδια. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε ξανά το 1950 και το 1951 σε άλλες χώρες.

Οι εκδηλώσεις στη Κρήτη

Συνολικά 120 μνημεία σε όλη την Ελλάδα θα παραμείνουν ανοιχτά με 85 εξ αυτών να φιλοξενούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις και προβολή κινηματογραφικών ταινιών, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Ειδικότερα οι εκδηλώσεις στη Κρήτη είναι οι εξής:

* Αρχαιολογικός Χώρος Απτέρας: Μουσική εκδήλωση με τίτλο «Νότες Μουσών και Σειρήνων».
* Αρχαιολογικός Χώρος Μαλίων: Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το δήμο Χερσονήσου.
* Ανοιχτός για το κοινό θα είναι ο Αρχαιολογικός Χώρος Kνωσού.

Επίσης ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης βρέθηκε με μέλη, φίλους και περαστικούς από τις 19:45 – 23:00 – στο Πάρκο Πύλη της Άμμου – Κουμ Καπί στα Χανιά και θαύμασαν όλοι μαζί τον ουρανό που φώτιζε από την πανσέληνο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook