Με κάθε μέσο, εξειδικευμένο προσωπικό καταβάλλει αγωνιώδεις προσπάθειες στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα προκειμένου να αποφευχθεί μια καταστροφική έκλυση ραδιενέργειας, με καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την Ιαπωνία.

Αξιωματούχοι είπαν πως ελπίζουν ότι θα επισκευάσουν ένα καλώδιο ηλεκτροδότησης, το οποίο τροφοδοτεί τουλάχιστον δύο από τους έξι αντιδραστήρες, με την ελπίδα ότι θα λειτουργήσουν ξανά οι αντλίες νερού, ενώ κάνουν παράλληλα προετοιμασίες για να τους ρίξουν νερό από πυροσβεστικές αντλίες που περιμένουν στην περιοχή.

Εφόσον τους ζητηθεί, πυροσβεστικές αντλίες του στρατού θα ρίξουν νερό στη δεξαμενή καυσίμου του αντιδραστήρα 3. Μια αντλία της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Τόκιο αναμένεται επίσης να ρίξει νερό στον αντιδραστήρα 1, καθώς το επίπεδο του νερού στη δεξαμενή καυσίμου του πιστεύεται πως μειώνεται. Την ίδια ώρα, οι θερμοκρασίες αυξάνονται σταδιακά και στους αντιδραστήρες 5 και 6, όμως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

Η κορυφαία αμερικανική κανονιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια πάντως ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να υποχωρήσει η υπερθέρμανση των ράβδων καυσίμων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

\"\"Εκπρόσωπος της ιαπωνικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας παραδέχθηκε ότι οι αρχές σκέπτονται μια \”λύση Τσερνόμπιλ\”, να ταφούν δηλαδή οι αντιδραστήρες μέσα σε άμμο και τσιμέντο.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα ήταν αδύνατο να ταφούν σε τσιμέντο οι αντιδραστήρες της εγκατάστασης, όμως η προτεραιότητα είναι να ψυχθούν.

Εκατομμύρια άνθρωποι στο Τόκιο μένουν σήμερα κλεισμένοι στα σπίτια τους, φοβούμενοι μια έκρηξη ραδιενεργού υλικού από το σταθμό που βρίσκεται σε απόσταση 240 χιλιομέτρων προς το βορρά, αν και οι άνεμοι που πνέουν θα ήταν πιθανό να μετέφεραν το μολυσμένο καπνό ή ατμό μακριά από την πυκνοκατοικημένη πόλη, προς τον Ειρηνικό ωκεανό.

Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η διάδοση της ραδιενέργειας από το σταθμό στη Φουκουσίμα παραμένει τοπική και δεν δημιουργεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν αναμένουν ότι θα φτάσει στις ακτές τους επικίνδυνη ραδιενέργεια, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για ένα γενικό έλεγχο των αμερικανικών πυρηνικών σταθμών και υποσχέθηκε στην Ιαπωνία ότι η Ουάσιγκτον θα την στηρίξει.

Και η Ομάδα των Επτά (G7) πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών επεδίωξαν να ηρεμήσουν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές έπειτα από μια ταραχώδη εβδομάδα και συμφώνησαν να παρέμβουν από κοινού για να περιορίσουν την άνοδο της ισοτιμίας του γεν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook