Στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας προσγειώθηκε τελικά το αεροσκάφος του πρώην προέδρου της Τυνησίας Μπεν Αλί και ενώ στη χώρα του συνεχίζεται η πολιτική αβεβαιότητα.

Η άφιξή του στην Τζέντα είχε αναφερθεί από τα τηλεοπτικά δίκτυα αλ Αραμπίγια και αλ Τζαζίρα· την ίδια πληροφόρηση είχε δώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο σαουδαραβική κυβερνητική πηγή.

«Το βασίλειο καλωσόρισε την άφιξη του προέδρου Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Άλι και της συζύγου του» ανέφερε το ανακοινωθέν της μοναρχίας, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η πορεία του αεροσκάφους που μετέφερε τον Μπεν Αλί προκάλεσε μίνι κρίση σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Στη Γαλλία ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκε εκτάκτως με τον πρωθυπουργό Φιγιόν προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση.

Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίστηκε ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο του παραιτηθέντος προέδρου.

Στη συνέχεια το αεροσκάφος κατευθύνθηκε στην Ιταλία, όπου ζήτησε άδεια να προσγειωθεί για ανεφοδιασμό.

Οι ιταλικές Αρχές έδωσαν την άδεια και το αεροσκάφος αναχώρησε σε λίγη ώρα, για να προσγειωθεί τελικά στη Τζέντα.

Πίσω στην Τυνησία η κατάσταση παραμένει έκρυθμη. Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός στην Τύνιδα φλεγόταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι, που ανέλαβε μεταβατικός πρόεδρος, περιέγραψε την κατάσταση κάνοντας λόγο για «χάος» από πλευράς ασφάλειας.

Κάλεσε τους πολίτες να ενωθούν και να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και την δημόσια περιουσία.

Πολυκαταστήματα πυρπολήθηκαν και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι σημειώθηκαν λεηλασίες. Ελικόπτερα με αναμμένους προβολείς πετούσαν πάνω από την πόλη.

 Εν τω μεταξύ, κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιβλήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Ο στρατός κατέλαβε το κύριο αεροδρόμιο της Τύνιδας και ο τυνησιακός εναέριος χώρος έκλεισε.

Σύμφωνα με αυτόπτες ο στρατός κλήθηκε να επιβάλει την τάξη σε ορισμένες περιοχές. Στην Ντέντεν, 19 χλμ. από την πρωτεύουσα, στρατιώτες έφθασαν με ελικόπτερα.

Ο στρατός δημοσιοποίησε τηλεφωνικούς αριθμούς στους οποίους μπορούν να τηλεφωνούν πολίτες για να αναφέρουν καταστάσεις όπου χρειάζεται να επέμβει.

ιn.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook