Την έκδηλη κοινωνική αντίδραση στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το τμήμα του ΒΟΑΚ Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, θέτει σε γνώση της Βουλής με ερώτησή του ο βουλευτής Λασιθίου κ. Πλακιωτάκης.

Την ίδια ώρα αναφέρει ότι οι αντιρρήσεις εκ μέρους των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή, είναι πιθανό να \”μπλοκάρουν\” το έργο.

Ειδικότερα το περιεχόμενο της ερώτησης αναφέρει τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Η γνωστοποίηση της Μ.Π.Ε. για το τμήμα του ΒΟΑΚ Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος καθώς και η συζήτηση της στα αρμόδια όργανα, έχει δημιουργήσει πληθώρα αντιδράσεων στους άμεσα ενδιαφερομένους.

Η μελέτη δε λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα που δημιουργεί σε πολλές επιχειρήσεις και είναι απολύτως βέβαιο ότι όχι μόνο δεν τυγχάνει κοινωνικής αποδοχής, αλλά και οι δεδομένες ενστάσεις των παρόδιων ιδιοκτητών θα φέρουν σοβαρά εμπόδια στην υλοποίηση του έργου.

Δεν είναι δυνατόν σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας να πλήττονται επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν δεκάδες εργαζόμενους, ενώ η εύρυθμη λειτουργία τους αποφέρει σημαντικά έσοδα στο κράτος.

Τα έργα υποδομής πρέπει να δημιουργούνται με γνώμονα την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής και όχι να προκαλούν περισσότερα προβλήματα από αυτά τα οποία επιλύουν. Άλλωστε κατά τη συζήτηση του θέματος στις 17-12-10 στο τελευταίο Νομαρχιακό συμβούλιο της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου, η Τεχνική Υπηρεσία εισηγήθηκε αρνητικά και με υπόμνημα της προτείνει λύσεις οι οποίες και οικονομικότερες είναι αλά και απαλείφουν εν τη γενέσει τους τα όποια προβλήματα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Αντιλαμβάνεστε ότι, εάν εμμείνετε στον αρχικό σχεδιασμό του ΒΟΑΚ, τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, θα αυξήσετε την ανεργία στην περιοχή και θα δημιουργήσετε πληθώρα αντιδράσεων από τους άμεσα θιγόμενους με συνέπεια και την αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας;

– Έχετε εξετάσει τις προτάσεις της τεχνικής Υπηρεσίας της πάλαι ποτέ Νομαρχίας Λασιθίου και άλλων φορέων που και καλύτερη αντίληψη της περιοχής έχουν και γνωρίζουν επαρκώς τις ιδιομορφίες της;

– Ποιες είναι οι αμέσως επόμενες ενέργειες σας έτσι ώστε και το έργο να υλοποιηθεί άμεσα και οι ενστάσεις ιδιωτών και φορέων να ληφθούν υπόψη;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook