Παρά τις εξαγγελίες Καντάφι ότι συμμορφώνεται με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κηρύττει παύση πυρός, το πρωί του Σαββάτου μαχητικό αεροσκάφος βομβάρδισε περιοχή της νοτιοδυτικής Βεγγάζης, η οποία αποτελεί προπύργιο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, αναγκάζοντάς τους να οπισθοχωρήσουν, όπως δήλωσε στο Reuters ο Χαλίντ Αχμεντ, μέλος των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Εκρήξεις ακούγονταν και στη διάρκεια της νύχτας, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί εάν επρόκειτο για βομβαρδισμούς ή για πυρά αντιαεροπορικών συστοιχιών.

Το καθεστώς της Τρίπολης κατηγόρησε τη νύχτα τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις ότι παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός με επιθέσεις εναντίον των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων στην περιοχή Αλ Μαγκρούν, περίπου 80 χλμ νοτίως της Βεγγάζης. Σύμφωνα με το λίβυο υφυπουργό Εξωτερικών, \”ο στρατός δεν επιχειρεί εναντίον τους για να μην παραβιάσει την κατάπαυση του πυρός που κήρυξε χθες η Τρίπολη\”. Ωστόσο, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η κατάπαυση του πυρός δεν τηρείται από το καθεστώς.

\"\"

Αναφερόμενος στο ψήφισμα του ΟΗΕ, ο Λίβυος ηγέτης δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτή την απόφαση και τη χαρακτήρισε αποτέλεσμα μιας «ωμής, αποικιοκρατικής» προσέγγισης με σοβαρές συνέπειες για τη Μεσόγειο και την Ευρώπη, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera. Το αλ Τζαζίρα ανέφερε ότι ο Καντάφι έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού δόθηκε η επίσημη απάντηση της Λιβύης στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μούσα Κούσα, αλλά χωρίς να διευκρινίζει πού τις έκανε. Οι δηλώσεις μεταδόθηκαν από το κανάλι.

«Πρέπει να υπάρχει ασφαλής αεροπλοΐα και ναυσιπλοΐα ό,τι κι αν συμβαίνει. Εν έτει 2011 έρχονται να μας αποικίσουν, να μας σφαγιάσουν, να επιβάλλουν την μια απαγόρευση πτήσεων μετά την άλλη και να πραγματοποιήσουν την μια στρατιωτική επίθεση μετά την άλλη. Τι είναι αυτός ο ρατσισμός; Τι είναι αυτό το μίσος;», πρόσθεσε.

Η διεθνής κοινότητα πάντως είναι αποφασισμένη να επέμβει άμεσα. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις δήλωσε ότι ο Καντάφι πρόκειται να αντιμετωπίσει «αστραπιαίες και βέβαιες συνέπειες περιλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης» εάν αγνοήσει την απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός.

\"\"

Στο μεταξύ ο Γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ζεράρ Αρό δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC πως προβλέπει ότι θα υπάρξει ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη «μέσα σε ώρες» από την αποπεράτωση της Συνόδου των Παρισίων για τη συνεχιζόμενη κρίση.

«Αύριο θα έχουμε τη σύνοδο στο Παρίσι με όλους τους κύριους συμμετέχοντες στις επιχειρήσεις και στην διπλωματική προσπάθεια. Έτσι, νομίζω ότι θα είναι μια καλή στιγμή να σταλεί το ύστατο μήνυμα», είπε ο Αρό στην εκπομπή Newsnight του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου.

«Το οποίο σημαίνει ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα έχουν επιδώσει ταυτόχρονα το τελεσίγραφο σχετικά με την κατάπαυση του πυρός. . . και έχουμε θέσει τους όρους. Έτσι υποθέτω ότι μετά από τη σύνοδο αυτή, τις επόμενες ώρες, νομίζω. . . θα αρχίσουμε τη στρατιωτική επέμβαση».

Η σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Λιβύη θα διεξαχθεί σήμερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook