«Βόμβες» πλαστικών «σκοτώνουν» το θαλάσσιο περιβάλλον, με ανησυχητικές συνέπειες ακόμα και για την ανθρώπινη υγεία.

Ερευνες Ευρωπαίων επιστημόνων έχουν δείξει ότι περίπου 250 δισεκατομμύρια μικροσωματίδια πλαστικού επιπλέουν στη Μεσόγειο αποτελώντας μία αυξανόμενη απειλή για την υγεία των ανθρώπων και των οικοσυστημάτων, αφού έρευνα της οικολογικής οργάνωσης «Αρχιπέλαγος» καταδεικνύει ότι:

Ολα τα ψάρια ή όλοι οι οργανισμοί που τρέφονται με ψάρια, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου, περιέχουν σε κάποιον βαθμό μικροπλαστικές ίνες στον σωματικό τους ιστό.

Το μεγάλο θέμα, που έχει γίνει αντικείμενο έρευνας και Γάλλων και Βέλγων επιστημόνων στις ακτές της Γαλλίας, της Βόρειας Ιταλίας και της Ισπανίας τέθηκε και από τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη, ο οποίος ζήτησε με ερώτησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξει άμεση δράση για τη ρύπανση από πλαστικά απορρίμματα στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών, το 80% των απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα προέρχεται από χερσαίες πηγές και το 20% από τα πλοία.

Η οργάνωση «Αρχιπέλαγος», που έχει ξεκινήσει από πέρυσι να μελετά το θέμα, επιρρίπτει ευθύνες στην Αυτοδιοίκηση για «τις εκατοντάδες παράνομες χωματερές που λειτουργούν στις "πίσω αυλές" των νησιών και παράκτιων περιοχών, οι οποίες τροφοδοτούν ασταμάτητα με πλαστικό δηλητήριο το φυσικό περιβάλλον», όπως αναφέρεται, χαρακτηριστικά, στα συμπεράσματα της έρευνας.

«Τα περισσότερα πλαστικά μέσα σε λίγους μήνες αποσυντίθενται και οι πλαστικές ίνες μένουν να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας και πολλά εναποτίθενται σε παραλιακά ιζήματα, όπου πιστεύεται ότι συσσωρεύονται και αποτελούν μια αυξανόμενη απειλή για την υγεία των ανθρώπων και οικοσυστημάτων», καταλήγει ο ίδιος.

Επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη χημικών ουσιών που συνθέτουν τα πλαστικά στους ιστούς των ψαριών που τα προσλαμβάνουν ως τροφή.

ethnos.gr