Η πίεση αυξήθηκε για ακόμη μία φορά το πρωί της Δευτέρας στον αντιδραστήρα 3, που έχει υποστεί τις πιο μεγάλες ζημιές από όλους στο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, με αποτέλεσμα οι ειδικοί επιστήμονες που βρίσκονται στο εργοστάσιο να εξετάζουν το ενδεχόμενο να αφήσουν να διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα ποσότητα ραδιενεργού νέφους, προκειμένου να εκτονωθεί η πίεση και να αποφευχθεί, η πιθανότητα έκρηξης.

Το ενδεχόμενο αυτό επιβεβαίωσε και η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας τη Δευτέρα.

Σταδιακή αποκατάσταση ζημιών

Η αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα 2 του ιαπωνικού πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1, ενδέχεται να λειτουργήσει μερικώς τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ένας υπεύθυνος της υπηρεσίας πυρηνικής και βιομηχανικής ασφάλειας της Ιαπωνίας.

\”Είναι πιθανό κάποια συστήματα να μπορέσουν να λειτουργήσουν σήμερα, όπως για παράδειγμα το σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού, που έχει φίλτρα άνθρακα, τα οποία περιορίζουν το ραδιενεργό ιώδιο στην αίθουσα ελέγχου\”. Πρόσθεσε εξάλλου ότι κάτι τέτοιο: \”θα βελτιώσει το εργασιακό περιβάλλον των τεχνικών\”.

\”Ανάμεσα στα συστήματα που μπορεί να επαναλειτουργήσουν είναι επίσης και τα όργανα μέτρησης της θερμοκρασίας και της πίεσης\”, επεσήμανε ο αξιωματούχος αυτός.

Εντωμεταξύ η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας επιβεβαίωσε ότι συνδέθηκαν καλώδια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με τους αντιδραστήρες 5 και 6 του Φουκουσίμα 1, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μικρότερες ζημιές από το σεισμό, καθώς και οι δύο ήταν κλειστοί.

\"\"Τραγικός απολογισμός

Νέο απολογισμό νεκρών και αγνοούμενων έδωσε στη δημοσιότητα η ιαπωνική αστυνομία το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με την οποία ο επιβεβαιωμένος μέχρι στιγμής αριθμός νεκρών και αγνοούμενων ανέρχεται σε τουλάχιστον 21.000 εκ των οποίων οι 8.400 είναι επιβεβαιωμένα νεκροί.

Εντωμεταξύ, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε την Κυριακή ότι υπάρχουν τις τελευταίες 24 ώρες κάποιες θετικές εξελίξεις όσον αφορά το κατεστραμμένο, από το σεισμό και το τσουνάμι, πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα , αλλά η συνολική κατάσταση παραμένει πολύ σοβαρή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ραδιενέργεια σε τρόφιμα και νερό

Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας παραδέχθηκε τη Δευτέρα ότι υπάρχει κίνδυνος οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο να έχουν εισπνεύσει ραδιενεργή σκόνη, χωρίς όμως προς το παρόν να υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί.

Εξάλλου το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας κάλεσε κάποιους από τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή γύρω από το Φουκουσίμα 1 να αποφεύγουν να πίνουν νερό από τη βρύση μετά τον εντοπισμό υψηλών επιπέδων ραδιενεργού ιωδίου, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Kyodo.

Έλεγχοι σε σπανάκι και γάλα που παράγονται κοντά στο εργοστάσιο στη Φουκουσίμα έδειξαν επίπεδα ραδιενέργειας πάνω από επιτρεπόμενο όριο. Δείγμα νερού της βρύσης στο Τόκιο εμφάνισε πολύ μικρό επίπεδο ραδιενέργειας.

Η IAEA ανακοίνωσε ότι οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να διακόψουν τις πωλήσεις τροφίμων από τη Φουκουσίμα.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιούκιο Έντονο, υπογράμμισε ότι τα επίπεδα αυτά δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία και κάλεσε τον πληθυσμό να είναι ψύχραιμος.

«Ακόμη κι αν κάποιος καταναλώνει μολυσμένο γάλα για έναν χρόνο, η δόση της ραδιενέργειας που θα δεχθεί είναι ίση με την ακτινοβολία μιας αξονικής τρομογραφίας στο νοσοκομείο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ακόμη κι αν κάποιος συνεχίσει να καταναλώνει μολυσμένο σπανάκι για έναν χρόνο, η δόση της ραδιενέργειας που θα δεχθεί θα είναι ίση με το ένα πέμπτο της ακτινοβολίας μιας αξονικής τομογραφίας», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή στις τοπικές αρχές να ερευνήσουν για να εξακριβώσουν την ακριβή προέλευση των μολυσμένων τροφίμων, σε ποιες περιοχές διανεμήθηκαν και στη συνέχεια να σταματήσουν τις πωλήσεις και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα», επεσήμανε ο Εντάνο.

\"\"

Από την πλευρά της, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε ότι το ραδιενεργό ιώδιο στα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει μεσοπρόθεσμα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

\”Παρότι το ραδιενεργό ιώδιο έχει μικρό διάστημα ζωής περίπου οκτώ ημερών και αποσυντίθεται φυσιολογικά μέσα σε εβδομάδες, υπάρχει ένας μεσοπρόθεσμος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία αν το ραδιενεργό ιώδιο στα τρόφιμα απορροφηθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό\”, αναφέρει η ΙΑΕΑ σε ανακοίνωσή της.

Δεν υπάρχει διαρροή νερού στο έδαφος

Δεν έχει διαρρεύσει νερό στο έδαφος μετά τις προσπάθειες ψύξης των αντιδραστήρων του ιαπωνικού πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας.

Εντωμεταξύ η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχουν τυχόν λάθη στους ελέγχους ασφαλείας του εργοστασίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος της υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας.

Στον Χιντεοχίκο Νισιγιάμα, αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας, είχε ζητηθεί να σχολιάσει τα δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η διαχειρίστρια εταιρεία του Φουκουσίμα 1 Tokyo Elecrtic Power είχε πλαστογραφήσει τα πιστοποιητικά ελέγχου κάποιου ηλεκτρονικού εξοπλισμού πριν τον σεισμό της 11ης Μαρτίου.

Σχέδιο ενταφιασμού του εργοστασίου

Στην περίπτωση που οι μηχανικοί δεν μπορέσουν να ψύξουν τους αντιδραστήρες συζητείται ο \”ενταφιασμός\” του εργοστασίου, η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας το 1986.

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας θέλει ο πρωθυπουργός Καν

Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν έγινε γνωστό ότι σχεδιάζει να καλέσει την αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε έναν \”ευρύ συνασπισμό\”, για να υπάρξει από κοινού διαχείριση της πολιτικής για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά το σεισμό και το τσουνάμι κι εν μέσω της συνεχιζόμενης πυρηνικής κρίσης.

Ο Καν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος και να επιδιώξει τη συναίνεσή τους, πριν απευθύνει έκκληση στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα να συνταχθεί ευρύς συνασπισμός, γράφει η οικονομική εφημερίδα Nikkei. Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την \”ισχυροποίηση της κυβέρνησης\”, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η αντιπολίτευση έχει κηρύξει \”πολιτική εκεχειρία\” μετά το σεισμό. Μία πρόταση που εξετάζεται είναι να αυξηθεί ο αριθμός των υπουργείων με την δημιουργία νέων για την διαχείριση της πολιτικής για την αρωγή και την ανάκαμψη.

Η Ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει 10 τρισεκατομμύρια γιεν (127 δισεκατομμύρια δολάρια, 90 δισεκατομμύρια ευρώ) για τον δανεισμό των επιχειρήσεων της χώρας ώστε να συμβάλλει στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν και στην επανέναρξη της λειτουργίας τους, γράφει ακόμα η Νικέι.

Ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο υπέβαλε τα συλλυπητήριά του στα θύματα του σεισμού και του τσουνάμι σε μια –σπάνια– επίσκεψή του στην πρεσβεία της Ιαπωνίας στο Πεκίνο, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.


real

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook