Η κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών στην Πορτογαλία, αποφάσισε την Κυριακή, να παρουσιάσει τη Δευτέρα στη βουλή τα νέα μέτρα λιτότητας που σκοπεύει να επιβάλλει στα δημοσιονομικά της χώρας και που αναμένεται να κλιμακώσουν την πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, σχετικά με το πώς θα αποφύγουν τη χρεοκοπία.

Ο πρωθυπουργός Ζοσέ Σόκρατες έχει απειλήσει να παραιτηθεί, αν το σχέδιο λιτότητας που θα υποβάλλει στη βουλή, καταψηφισθεί. Επισημαίνει δε, ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε μία πολιτική κρίση που θα αναγκάσει την Λισαβόνα να προσφύγει σε μηχανισμό σωτηρίας από το εξωτερικό, όπως έγινε με τις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η κεντροδεξιά παράταξη των Σοσιαλδημοκρατών, έχει προαναγγείλει ότι δε θα υποστηρίξει τα τελευταία μέτρα λιτότητας που προτείνει η κυβέρνηση, υπαναχωρώντας έτσι από την προηγούμενη στήριξη που παρείχε στους Σοσιαλιστές, στον προϋπολογισμό λιτότητας ενόψει της κρίσης στην ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σόκρατες χρειάζεται τις ψήφους της μείζονος αντιπολίτευσης για να περάσει τα νομοθετήματα από το κοινοβούλιο.

\”Όποιος θέλει να δημιουργήσει πολιτική κρίση σε αυτή τη συγκυρία, θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη των συνεπειών της\”, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Πέδρο Σίλβα Περέϊρα, στους δημοσιογράφους, μετά την εξαντλητική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή, για την οριστικοποίηση των νέων μέτρων λιτότητας.

\”Αν αυτή είναι η απόφασή τους, τότε είναι εκείνοι που επιδιώκουν να δημιουργήσουν πολιτική κρίση\”, τόνισε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο Περέϊρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook