Συνεχείς θα είναι τις επόμενες ημέρες οι αφίξεις μαχητικών αεροσκαφών απο διάφορες χώρες στο αεροδρόμιο Χανίων. Ήδη η Ελληνική κυβέρνηση έχει  δώσει την αναγκαία άδεια για προσγείωση στα Χανιά των έξι Γαλλικών Mirage 2000 προερχόμενα από το Κατάρ τα οποία θα παραμείνουν σε ετοιμότητα προκειμένου – εάν τους δοθεί εντολή – να ενταχθούν στις αεροπορικές δυνάμεις που βομβαρδίζουν την Λιβύη. Τα αεροσκάφη αυτά αναμένοντο το απόγευμα της Δευτέρας 21/3, αλλά τελικά θα φθάσουν το πρωί της Τρίτης 22/3.

Επίσης στις επόμενες δύο ημέρες αναμένεται η άφιξη και 12 μαχητικών αεροσκαφών( έξι F16 και έξι Mirage) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που αποφάσισαν – μαζί με το Κατάρ – να πάρουν μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Λιβύη,

Την Κυριακή 20/3 το πρωί η Γαλλία ζήτησε την Ελληνική άδεια για την στάθμευση στα Χανιά τριών επιπλέον Mirage 2000, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας και η Βρετανία ζήτησε ανάλογη άδεια για 10 Eurofighter και 8 Tornado.

Υπενθυμίζεται πως το σύνολο του αεροδρομίου Χανίων έχει τριπλή χρήση. Ένα τμήμα του αποτελεί το πολιτικό αεροδρόμιο «Γιάννης Δασκαλογιάννης», ένα τμήμα χρησιμοποιείται από την 115 Πτέρυγα Μάχης και ένα τμήμα από την αεροπορική βάση ευκολίας των ΗΠΑ, όπου είναι και το πιθανότερο να σταθμεύσουν τα εν λόγω αεροσκάφη, όπως και τα Αμερικανικά Awacks και PC-3 που είχαν σταθμεύσει τις προηγούμενες ημέρες.

Στο μεταξύ πλήρης είναι η επιβεβαίωση , από τον υπ.Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, των δημοσιευμάτων του Flashnews. gr και άλλων έγκριτων Μέσων Ενημέρωσης αναφορικά με το εάν ο Καντάφι έχει την δυνατότητα να πλήξει την Κρήτη αλλά και με τον ρόλο που διαδραματίζουν οι Αμερικανονατοικές βάσεις στο νησί.

Όπως είχε δημοσιεύσει το Flashnews.gr , ο στρατός της Λιβύης διαθέτει σίγουρα παλαιάς τεχνολογίας πυραύλους Scud – B , με μέγιστο βεληνεκές τα 300 χιλιόμετρα – που δεν φτάνουν καν στην Κρήτη – ενώ είναι αμφίβολο το αν διαθέτει λειτουργικούς και αξιόπιστους πυραύλους μεγαλύτερους βεληνεκούς.

Φυσικά δεν γίνεται καν λόγος για το αν μπορεί να βγεί έξω από τον εναέριο χώρο της Λιβύης έστω και ένα πολεμικό αεροσκάφος του Καντάφι.

Στο πλαίσιο αυτό και ο υπ.Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στα «Νέα» τόνισε πως «ούτε η αντιαεροπορική άµυνα ούτε τα άλλα οπλικά συστήµατα ούτε τα αεροσκάφη που διαθέτει το καθεστώς στη Λιβύη µπορούν να πλήξουν την ελληνική επικράτεια και συγκεκριµένα την Κρήτη. Οι αποστάσεις είναι τέτοιες που παρέχουν πλήρη ασφάλεια. Η δε φρεγάτα µας που βρίσκεται την περιοχή είναι εξοπλισµένη µε πλήρη συστήµατα αυτοάµυνας».

Σε ότι αφορά στις βάσεις της Σούδας, το Flashnews.gr από την αρχή της κρίσης επεσήμανε πως ο ρόλος της είναι καθαρά υποστηρικτικός , τόσο διοικητικά, όσο και για λόγους ανεφοδιασμού κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ.Βενιζέλος λέγοντας :

«Η Ελλάδα γίνεται αποδέκτης αιτηµάτων που υποβάλλουν φίλες και σύµµαχες χώρες για διευκολύνσεις από τη βάση της Σούδας ή από ελληνικά αεροδρόµια, π.χ. στον Άραξο έτυχε να βρίσκονται για συνεκπαίδευση βελγικά αεροσκάφη. Η Ελλάδα παρέχει τις διευκολύνσεις αυτές, οι οποίες είναι υποστηρικτικού χαρακτήρα, γιατί έχει τέτοια υποχρέωση κατά το ∆ιεθνές ∆ίκαιο, µετά την απόφαση 1973 που εξέδωσε το Συµβούλιο Ασφαλείας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook