Το προσωπικό που εργάζεται στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα απομακρύνθηκε πριν από λίγο, όταν καπνός άρχισε να βγαίνει από τον αντιδραστήρα Νο. 3, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco.

Ας σημειωθεί ότι το πρωί της Δευτέρας παρατηρήθηκε αύξηση της πίεσης και της θερμοκρασίας στον κατεστραμμένο αντιδραστήρα με αποτέλεσμα οι εργάτες που βρίσκονται στο εργοστάσιο να εξετάζουν το ενδεχόμενο να αφήσουν να διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα ποσότητα ραδιενεργού νέφους, προκειμένου να εκτονωθεί η πίεση και να αποφευχθεί, η πιθανότητα έκρηξης.

Προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης

Τα συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, μετά την εγκατάσταση νέας γραμμής τροφοδοσίας, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε επικαλούμενο την διαχειρίστρια ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο Tepco, ότι θα χρειασθούν ακόμη «δύο η τρεις ημέρες» μέχρι την επαναλειτουργία των αντλιών και του συνόλου του συστήματος ψύξης των αντιδραστήρων του σταθμού.

Σήμερα αναμένεται να λειτουργήσει μερικώς η αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα Νο. 2, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας, γεγονός που θα επιτρέψει τη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού και εξαερισμού, τα οποία, καθώς είναι εξοπλισμένα με φίλτρα άνθρακα που παγιδεύουν τα σωματίδια ραδιενεργού ιωδίου, γεγονός που «θα βελτιώσει σημαντικά το περιβάλλον εργασίας των τεχνικών».

Αν και η νέα γραμμή ηλεκτροδότησης που έχει εγκατασταθεί από την Παρασκευή επέτρεψε την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων και του αντιδραστήρα Νο. 2, απαιτείται η αντικατάσταση πολλών τμημάτων του συστήματος ώστε να λειτουργήσει η αίθουσα ελέγχου και το σύστημα ψύξης.

Η ηλεκτροδότηση του αντιδραστήρα Νο. 2 θα επιτρέψει την τροφοδοσία και του αντιδραστήρα Νο. 2. Οι αντιδραστήρες Νο. 5 και Νο. 6 θα τροφοδοτηθούν σύντομα και οι αντλίες τους λειτουργούν, ενώ προχωρούν και οι εργασίες για την ηλεκτροδότηση των αντιδραστήρων Νο. 3 και Νο.4.

Εν αναμονή της επαναλειτουργίας των αντλιοστασίων, τα συνεργεία συνεχίζουν να ρίχνουν νερό με μάνικες στις εγκαταστάσεις, κυρίως του αντιδραστήρα Νο. 3, πηγής των μεγαλύτερων ανησυχιών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook