Ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου είναι πιθανό να κοστίσουν στην ιαπωνική οικονομία 235 δισεκατομμύρια δολάρια (165 δισεκατομμύρια ευρώ), δηλαδή το 4% της εθνικής παραγωγής, ανακοίνωσε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα, επισημαίνοντας πάντως ότι η γρήγορη ανοικοδόμηση θα βοηθήσει στην ανάκαμψη.

\”Με βάση προηγούμενη εμπειρία, η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ θα επηρεαστεί αρνητικά στα μέσα του 2011\”, επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα στην τελευταία έκθεσή της για την οικονομία στην ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό.

Αλλά θα υπάρξει αύξηση τα επόμενα τρίμηνα, \”όταν οι προσπάθειες ανοικοδόμησης, οι οποίες είναι πιθανόν να διαρκέσουν πέντε χρόνια, επιταχυνθούν\”, προστίθεται στην έκθεση.

Η πιο \”αισιόδοξη\” πρόβλεψη της τράπεζας κάνει λόγο για κόστος 122 δισεκατομμυρίων δολαρίων (86 δισεκατομμύρια ευρώ), δηλαδή το 2,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον Βικράμ Νεχρού, οικονομολόγο, οι καταστροφές στην Ιαπωνία θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις και στην υπόλοιπη Ασία, αλλά είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί το κόστος αυτό για την περιοχή, υπογράμμισε.

\”Στο άμεσο μέλλον, οι επιπτώσεις θα φανούν κυρίως στον τομέα του εμπορίου\”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook