Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30/9 στο Σπήλι, η ιδρυτική συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αγίου Βασιλείου . Στη συνέλευση κεντρικός ομιλητής ήταν ο βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός. Στην συνέλευση συμμετείχαν αρκετά μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από όλο τον Δήμο Αγίου Βασιλείου και εκλέχτηκε συντονιστική επιτροπή που θα οργανώσει την πολιτική παρουσία του κόμματος στον Δήμο.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα στο νέο «πακέτο» σκληρών μέτρων που «μαγειρεύεται» αυτές τις μέρες στα επιτελεία της μνημονιακής συγκυβέρνησης . Τα μέτρα αυτά , αν περάσουν και υλοποιηθούν θα δώσουν τη «χαριστική βολή» σε μια κοινωνία που ήδη δοκιμάζεται από την εκρηκτική ανεργία, τη φτώχεια, τα λουκέτα των επιχειρήσεων, τη δυσβάστακτη φορολογία και τα χαράτσια, την κατάρρευση του Συστήματος Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους, την ανασφάλεια για την επιβίωση και την αβεβαιότητα για το αύριο.

Απέναντι σ’ αυτή την κοινωνική βαρβαρότητα που θέτει μπροστά στον κίνδυνο της φυσικής εξόντωσης τις αδύναμες και ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την «πολυτέλεια» της τακτικής του «ώριμου φρούτου». Οφείλει να πρωταγωνιστήσει στις συλλογικές αντιστάσεις των πολιτών για να σταματήσει τώρα η κοινωνική καταστροφή και παράλληλα να ενισχύσει με όλες του τις δυνάμεις τις πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και αφαιρούν έδαφος από τη μισαλλοδοξία και τον εκφασισμό της κοινωνίας .

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τόνισε ο κ. Ξανθός πρέπει να πείσει ότι εννοεί πραγματικά την πρόταση για ανατροπή του Μνημονίου και της κυβέρνησης, ότι δεν δίνει μια μάχη «για την τιμή των όπλων», ότι δεν υπερασπίζεται το άθλιο πολιτικό σύστημα και το διεφθαρμένο και πελατειακό Κράτος των κομμάτων εξουσίας, ότι δεν «βάζει νερό στο κρασί του» , ότι δεν συμμαχεί με ανθρώπους ανυπόληπτους και αναξιόπιστους αλλά οικοδομεί μια νέα σχέση ισοτιμίας και εμπιστοσύνης με τα «θύματα» της κρίσης και τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Η δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα , μιας μεγάλης παράταξης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με λαϊκότητα ,συλλογικότητα και Δημοκρατία, είναι το καθήκον των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη περίοδο.

Με πολιτικό στόχο «να σταματήσουμε τώρα την κοινωνική καταστροφή – να οργανώσουμε την ανατροπή του Μνημονίου και της κυβέρνησης – να διεκδικήσουμε μαζί με το λαό μια κοινωνία δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και Δημοκρατίας».