Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες τον Νοέμβριο για να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και να ανανεώσουν πλήρως την Βουλή των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο των μελών της Γερουσίας.

Το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής στρέφεται, φυσικά, στις προεδρικές εκλογές, επισημαίνει η ελληνική υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής», η Ελληνοαμερικανική κοινότητα, όμως, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις, όπου λαμβάνουν μέρος Ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι, αλλά και φιλέλληνες υποψήφιοι, οι οποίο έχουν σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στην Αμερικανική Γερουσία υπηρετεί τώρα μόνο ένας ελληνικής καταγωγής πολιτικός, η Ολυμπία Μπούχλη Σνόου, Ρεπουμπλικανή από την Πολιτεία Μέιν, η οποία όμως αποσύρεται από το Κογκρέσο μετά την λήξη της θητείας της τον Ιανουάριο 2012. Τώρα όλες οι ελπίδες της ομογένειας στρέφονται στην Σέλεϊ Μπέρκλεϊ.

Με καταγωγή από την Ελληνική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, η Σέλεϊ Μπέρκλεϊ ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα και εκπροσωπεί τώρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων την Πρώτη Εκλογική Περιφέρεια της Νεβάδας, που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα της ψυχαγωγίας Λας Βέγκας,. Είναι δραστήριο μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο, αποφάσισε όμως να εγκαταλείψει το αξίωμα αυτό, προκειμένου να μπορέσει να επιδιώξει την ανάδειξή της στην Αμερικανική Γερουσία.

Η κυρία Μπέρκλεϊ στηρίζει τις ελπίδες της για τη Γερουσία στα, κατά γενική ομολογία, εξαίρετα επιτεύγματα που είχε κατά την πολυετή βουλευτική καριέρα της. Ο δρόμος που διάλεξε δεν είναι καθόλου ευκολοδιάβατος, τονίζει η «Φωνή της Αμερικής», γιατί έχει να αντιμετωπίσει έναν ισχυρό και πολύ δημοφιλή ρεπουμπλικανό αντίπαλο. Αν και οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον αντίπαλό της να προηγείται ελαφρά, το προβάδισμά του πέφτει μέσα στο ποσοστό σφάλματος.

Η ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει συσπειρωθεί γύρω της και ελπίζει ότι θα μπορέσει να την βοηθήσει να εξασφαλίσει το αξίωμα που επιδιώκει. Η κυρία Μπέρκλει έχει την υποστήριξη και του άλλου Γερουσιαστή της Νεβάδας, του Χάρι Ρίντ, αρχηγός της Δημοκρατικής Πλειοψηφίας στην Γερουσία. Η τύχη της, εν μέρει, θα κριθεί και από το κατά πόσον ο Πρόεδρος Ομπάμα, με το ψηφοδέλτιο του οποίου κατεβαίνει η κυρία Μπέρκλεϊ στις εκλογές, θα κερδίσει την Νεβάδα τον Νοέμβριο.

VOA

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook