Αυξάνονται οι φωνές που ζητούν ο Γ. Παπακωνσταντίνου να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για το ρόλο που διαδραμάτισε αναφορικά με την εξαφάνιση του cd με τα ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών σε τράπεζες στην Ελβατία.

Σήμερα ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Χρήστος Ζώης δήλωσε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών πρέπει να κληθεί άμεσα από την ελληνική δικαιοσύνη «προκειμένου να εξηγήσει τα πραγματικά κίνητρα μιας ενέργειας όχι μόνο παράνομης αλλά και βαθύτατα αντικοινωνικής καθώς επέλεξε, την εποχή που κουνούσε το δάχτυλο και ζητούσε από τον απλό Έλληνα να πληρώσει τους φόρους του, να κουκουλώνει και συνεπώς να δίνει την προστασία του σε προνομιούχους Έλληνες». Ο κ. Ζώης καταλήγει λέγοντας ότι «οι πολίτες αρκετά ανέχτηκαν τον κ. Παπακωνσταντίνου ως κήνσορα, αποτυχημένο διαπραγματευτή, αναξιόπιστο και ψευδόμενο υπουργό».

Χθες η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου απέστειλε επιστολή προς τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία ζητά αντίγραφο της λίστας που είχε δοθεί το 2010 στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ειδικότερα, η κυρία Αυγερινοπούλου σε δήλωση της αναφέρει ότι: «Με την ιδιότητα της βουλευτού του ελληνικού Κοινοβουλίου απηύθυνα σήμερα επιστολή προς την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζητώντας από την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ να αποστείλει στη νέα ελληνική κυβέρνηση αντίγραφο της λίστας Φαλτσιάνι, που περιέχει 1.991 ονόματα Ελλήνων υπόπτων για φοροδιαφυγή. Η απώλεια της διεθνούς αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους έχει ονοματεπώνυμο. Θα κληθούν ο κ. Παπακωνσταντίνου και οι συν αυτώ να καταθέσουν για την τύχη του περίφημου cd; Τι παιχνίδια παίχτηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου; Την αποτυχία ή την ηθελημένη αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής κινδυνεύουν να πληρώσουν σήμερα χαμηλοσυνταξιούχοι, συνταξιούχοι του Ο.Γ.Α. και μισθωτοί με παιδιά».

Η εξεύρεση του cd αποτελεί πάντως μείζον πολιτικό θέμα και προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, η κυβέρνηση ήδη κινείται για την ανάκτηση της λίστας της κυρίας Λαγκάρντ, ενώ παράλληλα παραπέμπει στη Δικαιοσύνη για την απόδοση ευθυνών σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκε.

Ειδικότερα, ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε: «Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, η κυβέρνηση κινείται για να ανακτήσει τη δισκέτα με τα στοιχεία των Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, την οποία παρέδωσε η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ στον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Από την πλευρά του ο αρμόδιος οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης έχει διατάξει τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας αφενός για την αναζήτηση της συγκεκριμένης δισκέτας και αφετέρου για τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες χάθηκε».

Την ίδια ώρα, αποφάσεις για κοινή δράση στην έρευνα του ΣΔΟΕ για τα οικονομικά στοιχεία 32 πολιτικών προσώπων και άλλων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιχειρούν να λάβουν, σε συνάντησή τους στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο αντεισαγγελέας ΑΠ, Ν. Παντελής και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Στ. Στασινόπουλος.

Ο κ. Παντελής, με την ιδιότητα του εποπτεύοντος τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος (που έχουν δώσει διάφορες παραγγελίες για έρευνα περιουσιακών στοιχείων και συναλλαγών), ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Στ. Στασινόπουλο ενημέρωση σχετικά με τη διαδικαστική πορεία των υποθέσεων που εκκρεμούν στο ΣΔΟΕ.

Ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα για την τύχη της «λίστας Φαλτσιάνι»

Κατάθεση στον οικονομικό εισαγγελέα, Σπύρο Μουζακίτη, δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για τον πρώτο μάρτυρα που καλείται να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας που διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή τις αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος» για την εξαφανισμένη «λίστα Φαλτσιάνι» ή «λίστα Λαγκάρντ», που φέρεται να περιλαμβάνει ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις στην Ελβετία.

Ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή το δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος», που αποκάλυπτε πως η λίστα με τα ονόματα των 1991 Ελλήνων που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία «χάθηκε» επί θητείας στο υπουργείο Οικονομικών του κ. Παπακωνσταντίνου, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, η οποία θα κινηθεί σε δυο στάδια.

Στόχος αρχικά είναι να αναζητηθεί η λίστα -γνωστή και ως λίστα Φαλτσιάνι- και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει να διερευνηθούν οι λόγοι που αυτή έμεινε στο σκοτάδι από το 2010! Με άλλα λόγια το ενδεχόμενο που διερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές είναι να έχει διαπραχθεί το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται μετά την παρέμβαση του κ. Πεπόνη, αναμένεται να εξεταστούν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΣΔΟΕ οι οποίοι θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα αν είχαν κάποια ενημέρωση για την ύπαρξη της λίστας από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, και εάν πράγματι ενημερώθηκαν και τη έλαβαν, γιατί δεν προχώρησαν οι σχετικές έρευνες.

Από τις καταθέσεις τους και από τις απαντήσεις που θα δώσουν θα κριθεί και η πορεία της έρευνας, η οποία αν… σκοντάψει σε ευθύνες πολιτικών προσώπων τότε θα πρέπει η σχετική δικογραφία να διαβιβαστεί στη Βουλή, όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπακωσταντίνου σε δήλωσή του αναφέρει ότι πράγματι παρέλαβε τη λίστα που περιλάμβανε τα ονόματα 1991 Ελλήνων με καταθέσεις ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ στην Ελβετία και ότι από το σύνολο των ονομάτων που περιλαμβάνονταν σε αυτή έδωσε στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ μόνο τα 20.

Διαψεύδει η ΕΥΠ δημοσιεύματα περί εμπλοκής της

Δημοσιεύματα σήμερα ανέφεραν ότι τα στοιχεία για τους μεγαλοκαταθέτες αποκτήθηκαν με τη μεσολάβηση της ΕΥΠ, η ηγεσία της οποίας έχει ενημερώσει πλήρως για τη λίστα. Το σχετικό ρεπορτάζ πάντως διαψεύστηκε από τον διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κ. Θεόδωρο Δραβίλλα. Οπως ανέφερε: «Ουδέποτε μου έχει επιδειχθεί ή παραδοθεί σε έντυπη, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή, λίστα ονομάτων Ελλήνων ή αλλοδαπών καταθετών, με καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Ουδέποτε και από κανέναν».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook