Ανάσα στην αγορά αναμένεται να δώσει η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και η οποία προβλέπει την καταβολή του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε τρεις μηνιαίες δόσεις.

Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να συμπεριλάβει στο φορολογικό νομοσχέδιο τη σχετική διάταξη, η οποία θα προβλέπει ότι τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν το 40% του ΦΠΑ με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης, το 30% τον επόμενο μήνα και το υπόλοιπο 30% το μεθεπόμενο.

Πρόκειται για ρύθμιση που ανταποκρίνεται σε πάγιο αίτημα της αγοράς και αναμένεται να φέρει ανακούφιση, αφού λόγω της κρίσης υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στον επιχειρηματικό κόσμο.

Σήμερα, ο ΦΠΑ καταβάλλεται ανάλογα με την κατηγορία της επιχείρησης ως εξής: όσοι τηρούν βιβλία Γ\’ κατηγορίας υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ και καταβάλλουν το φόρο κάθε μήνα, ενώ όσοι έχουν βιβλία Α\’ και Β\’ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων τον καταβάλλουν κάθε τρεις μήνες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το νέο μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2011 όταν θα το επιτρέπει το νέο TAXIS.

Στο μεταξύ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών οριστικοποίησαν το νέο έντυπο E-1 της φορολογικής δήλωσης, το οποίο και αναμένεται να αποσταλεί το επόμενο διάστημα στους φορολογούμενους, προκειμένου να το υποβάλουν στην εφορία την Ανοιξη. Στο έντυπο Ε-1 της νέας δήλωσης ενσωματώνονται σε νέους κωδικούς οι αλλαγές που επήλθαν στη φορολογία το 2010 και αφορούν τα τεκμήρια διαβίωσης για αυτοκίνητα, ακίνητα, δίδακτρα και οικιακούς βοηθούς, επίσης προβλέπεται διάταξη που ζητά από τους φορολογούμενους (κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες) να επιβεβαιώσουν εάν υπέπεσαν σε φορολογικές παραβάσεις κατά το 2010 καθώς σύμφωνα με την διάταξη της νομοθεσίας για παραβάσεις πάνω από 1.200 ευρώ (μη κοπή αποδείξεων, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων κλπ) θα τους αφαιρείται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

Επίσης, στο νέο έντυπο υπάρχει νέος κωδικός, όπου θα εγγραφούν τα εισοδήματα που μέχρι πέρυσι φορολογούνταν αυτοτελώς (αθλητές κα) προκειμένου πλέον να φορολογηθούν με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα.


Anatolh. com.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook