Κλήσεις σε τριάντα επτά πρόσωπα με την ιδιότητα του υπόπτου θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες η Εισαγγελεία Πρωτοδικών για την υπόθεση των προμηθειών για τα υποβρύχια τύπου 214, του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι κλήσεις θα αφορούν τα κακουργήματα της απιστίας, δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τα πρόσωπα που καλούνται να λογοδοτήσουν προέκυψαν ως εμπλεκόμενα από τα στοιχεία της Εισαγγελείας και το πόρισμα του ΣΔΟΕ, το οποίο διαβιβάστηκε στο Οικονομικό Τμήμα πριν από λίγες ημέρες.

Οι 37 που καλούνται ως ύποπτοι είναι κυρίως πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Αμυνας και στρατιωτικοί, μέλη επιτροπών που είχαν συσταθεί για την προμήθεια των υποβρυχίων, αλλά και ιδιώτες.

Και οι 37 που θα κληθούν να λογοδοτήσουν φαίνεται να έχουν εμπλακεί στην υπόθεση από το 1998 -όταν αποφασίστηκε η προμήθεια των υποβρυχίων με απευθείας ανάθεση στις γερμανικές εταιρείες HDW και Ferrostaal και τα ναυπηγεία Σκαραμάγκα- έως και το 2002 που έγιναν τροποποιήσεις των αρχικών συμβάσεων για αντισταθμιστικά οφέλη και άλλα.

Η έρευνα της Εισαγγελίας συνεχίζεται και για το διάστημα μετά το 2002, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να σταλεί η δικογραφία στη Βουλή για ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Το θέμα αυτό θα κριθεί από την αξιολόγηση των ήδη υπαρχόντων στοιχείων αλλά και αυτών που θα προκύψουν από την πορεία της έρευνας.

Με τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται να προκύπτει ζημιά του δημοσίου πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αν συνυπολογιστεί και η απώλεια από τη μη εκτέλεση των συμβάσεων για τα αντισταθμιστικά οφέλη.

Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Εισαγγελεία ,προερχόμενα από τις γερμανικές δικαστικές αρχές, φαίνεται να προκύπτει ποσό 55 εκατ. ευρώ που, σύμφωνα με καταθέσεις Γερμανών, διατέθηκε σε «ωφέλιμες πληρωμές».

ιn.gr