Πέντε ομάδες, πέντε κινήματα δραστήριων πολιτών που αποφάσισαν να αλλάξουν την πόλη και την καθημερινότητα τους, ήμασταν οι επίτιμοι προσκεκλημένοι της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, σε μια ανοιχτή συζήτηση για τις αλλαγές στο αστικό περιβάλλον μέσα από δράσεις εθελοντικών ομάδων
.
Η πρόσκληση αφορούσε πολλές περισσότερες ομάδες. Κάποιες από αυτές δεν συμμετείχαν λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, απόσταση, έλλειψη χρόνου και άλλες λόγω θέσης και άποψης, που απορρίπτει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, καθώς εκπροσωπεί το επίσημο κράτος.
 
Η συζήτηση αυτή τελικώς αποδείχθηκε ιδιαίτερα γόνιμη.

Σε μια πολύ φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα γνωριστήκαμε όλοι οι αντιπρόσωποι και διαπιστώσαμε τα παρακάτω.

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους που αποφάσισαν να κάνουν «κάτι» για τους ίδιους, για τους συμπολίτες τους, για την πόλη τους. Να πάψουν να γκρινιάζουν για τα κακώς κείμενα και να αναλάβουν δράση.

Όλες οι ομάδες ανά την Ελλάδα έχουμε παραπλήσιους στόχους , ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα όσον αφορά στην οργάνωση μιας δράσης, στην αποδοχή της από τον κόσμο, στην στήριξη της από τις αρχές, γινόμαστε δέκτες κριτικής από πολλά μέτωπα αλλά όλες οι ομάδες επιμένουμε δυναμικά να θέτουμε νέους στόχους .

Κοινό σημείο αναφοράς η καθαριότητα, η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάδειξη σημείων και μνημείων κ.λ.π.

Κοινή διαπίστωση η πολιτική διάσταση των δράσεων, με την «πολιτική» να υφίσταται με την καθαρή, την «αριστοτελική» έννοια . Οι πολίτες δρουν προς όφελος της πόλης.

Η κριτική που δέχονται οι ομάδες κινείται στα ίδια πλαίσια και κυρίως αυτό που μονοπώλησε το ενδιαφέρον ομιλητών και κοινού είναι η κριτική που αναφέρεται στον εθελοντισμό ως υποκατάστατο της εργασίας .

Όλες οι ομάδες έχουν «κατηγορηθεί» ότι κλέβουν τις δουλειές διαφόρων υπαλλήλων.

Η εθελοντική εργασία, παρουσιάζεται από κάποιους σαν να υποκαθιστά την ευθύνη και το έργο του εκάστοτε υπαλλήλου, καθιστώντας αυτόν τον υπάλληλο μη χρήσιμο.

Η απάντηση από όλους τους -istas ήταν κοινή. Η εθελοντική παρουσία μας στις πόλεις μας, έρχεται να καλύψει κενά όχι να υποκαταστήσει. Έρχεται να δώσει λύσεις, όχι να δημιουργήσει προβλήματα και να στερήσει θέσεις εργασίας.
Μια ακόμη κοινή διαπίστωση, για το κλείσιμο.

Η εξωστρέφεια των ομάδων μόνο προς όφελος τους μπορεί να λειτουργήσει.

Αυτό αποτελεί κοινή ανάγκη και πρόθεση όλων των ομάδων.

Να αναπτύξουν δηλαδή ένα δίκτυο επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων και ίσως ακόμη και κοινών δράσεων.

Γνωρίστε όλες τις ομάδες και τις δράσεις τους

www.minoistas.gr
www.pireactive.wordpress.com
www.atenistas.gr
www.paguristas.gr
www.monumenta.org

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook