Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 επισκέφτηκαν το Εργαστήριο Προγραμματισμού & Τεχνολογίας Ευφυών Υπολογιστικών Συστημάτων του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης τα παρακάτω σχολεία: α) Εκπαιδευτήριο Μαυροματάκη, 38 μαθητές όλων των τάξεων β) 8ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, 44 μαθητές της ΣΤʼ τάξης.

Οι μαθητές παρακολούθησαν μια σύντομη παρουσίαση των πεπραγμένων της ομάδας Κουρητών αλλά και της ετήσιας διοργάνωσης Robocup. Ακολούθως παρακολούθησαν ζωντανές επιδείξεις: 1. Χορογραφία από τέσσερα τετράποδα ρομπότ τύπου Sony AIBO, 2. Εκτελέσεις πέναλτι με ανθρωποειδή ρομπότ τύπου Aldebaran Nao, και, 3. Ρομποτικό ποδόσφαιρο 2x2 από τετράποδα ρομπότ τύπου Sony AIBO.Στο τέλος είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν για διάφορα θέματα και να κρατήσουν τα ρομπότ στα χέρια τους και να βγάλουν φωτογραφίες.Σχετικά με την Ομάδα Ρομποτικού Ποδοσφαίρου Κουρήτες

Στο Πολυτεχνείο Κρήτης, εδώ και έξι χρόνια, έχει συσταθεί και λειτουργεί ερευνητική ομάδα ρομποτικού ποδοσφαίρου με την επωνυμία «Κουρήτες», που συμμετέχει στο ετήσιο διαγωνισμό RoboCup ανελλιπώς από το 2006. Το RoboCup είναι ο μεγαλύτερος ρομποτικός διαγωνισμός παγκοσμίως, με συμμετοχή τουλάχιστον 3000 ερευνητών από 40 και πλέον χώρες, και στόχος του είναι να προάγει την έρευνα σε τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική κυρίως μέσα από διαγωνισμούς ρομποτικού ποδοσφαίρου με αυστηρές προδιαγραφές.Οι Κουρήτες ήταν η πρώτη Ελληνική συμμετοχή και παραμένει μέχρι σήμερα η μοναδική στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στην 15χρονη ιστορία του θεσμού. Τα μέλη της ομάδας είναι καθηγητές και κυρίως φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ οι «παίκτες» της είναι προγραμματιζόμενα ρομπότ. Οι Κουρήτες διακρίθηκαν στο RoboCup 2007 (Ατλάντα, ΗΠΑ), όπου κατέλαβαν τη 2η θέση παγκοσμίως στο Microsoft Simulation Challenge, στο RoboCup 2008 (Suzhou, Κίνα), όπου κατέλαβαν την 1η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία SPL Microsoft Simulation και την 3η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία SPL Nao robots, στο RomeCup 2009, όπου κατέλαβαν την 1η θέση στις ρομποτικές επιδείξεις, καθώς και στο RoboCup 2011 (Κωνσταντινούπολη), όπου κατέλαβαν την 2η θέση παγκοσμίως στο SPL Open Challenge.Η δραστηριότητα των Κουρητών έχει παρουσιαστεί σε διάφορες τεχνολογικές εκθέσεις (Athens Digital Week, Festival della Creativita, Hi-Tech Innovators Partenariat, SchoolFest, Mikropolis) και έχει απασχολήσει πολλάκις τον Τύπο, την Τηλεόραση και τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Στόχος της ομάδας για το 2013 είναι η συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα German Open 2013, 26 - 28 Απριλίου, στη Γερμανία και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα RoboCup 2013, 24-30 Ιουνίου, στην Ολλανδία. Οι προετοιμασίες και οι «προπονήσεις» της ομάδας είναι σε εξέλιξη, ωστόσο πέρα από τη θέληση και τον ενθουσιασμό, απαιτείται σημαντική οικονομική υποστήριξη, κυρίως για το κόστος αναβάθμισης του ρομποτικού εξοπλισμού και το κόστος των συμμετοχών. Σε αυτά τα πλαίσια αναζητούνται χορηγοί να στηρίξουν την ομάδα μας και έτσι να ενισχύσουν έμπρακτα μια νεανική, συλλογική προσπάθεια, η οποία, παρά τις τρέχουσες δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε ως χώρα, εξακολουθεί να αναδεικνύει την Ελληνική συμμετοχή στη διεθνή ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα.