Ραγδαία επιδείνωση κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στην Βόρειο Ελλάδα μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Δείκτη Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500).

Ο Δείκτης NGBI 500 που καταρτίζεται από την εταιρεία ερευνών INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος το Σεπτέμβριο έπεσε στο -45, έναντι -36 τον Αύγουστο. Το -45 είναι από τα χαμηλότερα επίπεδα του NGBI 500 από τον Οκτώβριο του 2009, ωστόσο απέχει από το ιστορικό χαμηλό του Δείκτη, το οποίο επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 με -55.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο φόβος για τα νέα μέτρα και τις επιπτώσεις τους στην αγορά και στο διαθέσιμο καταναλωτικό εισόδημα, κατακρήμνισε τις υφιστάμενες και τις μελλοντικές προοπτικές των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις κρίνουν σε ποσοστό 9% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 15% τον προηγούμενο μήνα. Σχεδόν αμετάβλητο στο 28% παραμένει το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ σημαντική αύξηση στο 64%, έναντι 58% τον  Αύγουστο παρουσιάζει το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.

Μεγάλη είναι η αρνητική κλιμάκωση του ποσοστού των επιχειρήσεων, που απαντούν ότι η κατάσταση τους είναι κακή, καθώς από το 44% τον Ιούνιο, αυξάνεται σε 51% τον Ιούλιο, 58% τον Ιούλιο και 64% τον προηγούμενο μήνα. Για το επόμενο εξάμηνο το 49% των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι θα είναι χειρότερη η κατάσταση τους, σε σχέση με 42% τον Αύγουστο.

Στασιμότητα προβλέπει το 40% και βελτίωση το 11%, έναντι 14% τον προηγούμενο μήνα.

Πολύ αυξημένη είναι η πρόθεση απολύσεων, προσεγγίζοντας το 40%, έναντι 32% τον Αύγουστο του 2012, ενώ παραμένει χαμηλή και στο 11% η πιθανότητα για προσλήψεις.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook