Με αφορμή το θέμα της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στην Παλιά μας Πόλη, για το οποίο τον τελευταίο καιρό έχουν ακουστεί και δημοσιοποιηθεί διάφορες απόψεις και θέσεις, ο «Σύλλογός κατοίκων της Παλιάς Πόλης των Χανίων» θέλει να επισημάνει τα παρακάτω.

Ακολουθεί ανακοίνωση του Συλλόγου:

«Η συνεχής υποβάθμιση της οικίας τα τελευταία 40 χρόνια και η λογική της κακώς νοούμενης ανάπτυξης έχει οδηγήσει τους κατοίκους της Παλιάς μας Πόλης στη φυγή και την εγκατάλειψη αλλά και την άνευ όρων παράδοσή της, στα κάθε λογής συμφέροντα.

Με τα πρώτα στοιχεία τα οποία έχουμε, πριν από τη δεκαετία του 1970 κατοικούσαν στην περιοχή της παλιάς Πόλης περίπου 13.000 άνθρωποι, προς το τέλος της δεκαετίας του 1970 μειώνονται περίπου στους 7.500, ενώ σήμερα αναρωτιόμαστε εάν έχουν απομείνει 2.000 με 3.000. Η απαξίωση της οικίας και η φυγή των κατοίκων, είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός το οποίο ο Σύλλογός μας το έχει εντοπίσει, το αναδεικνύει συνεχώς και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς, γιατί να συμβαίνει αυτό σ’ ένα ανακηρυγμένο επίσημα από το 1965 Ιστορικό και Παραδοσιακό Οικισμό και τι σκοπιμότητες κρύβονται από πίσω.

Σύμφωνα με το επίσημο κράτος και την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται και προτάσσεται από τότε έως και σήμερα, η μέριμνα για την Ιστορία και την Κατοικία, σε σχέση με τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Κάτι το οποίο είναι και αυτονόητο για ένα Ιστορικό και Παραδοσιακό Οικισμό.
Στην πράξη όμως συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Η μέριμνα επικεντρώνεται γύρο από την τουριστική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.

Δηλαδή, με απλά λόγια την Ιστορία μας, την Κληρονομιά μας και την Πολιτιστική μας Παράδοση, στο όνομα της ανικανότητάς μας να τα διαχειριστούμε με βάση το Δημόσιο συμφέρον, τα χρησιμοποιούμε ως ελκυστικό περιτύλιγμα προσφέροντας τα αφειδώς σε αμφίβολα ή και αλλότρια συμφέροντα.

Με γενική διαπίστωση τα παραπάνω, ερχόμενοι στο ειδικό πρόβλημα του κυκλοφοριακού στην Παλιά Πόλη θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, ότι η βασική και θεμελιώδης απαίτηση των κατοίκων είναι, όχι να παρκάρουν έξω από τις οικίες τους, αλλά να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτές, 24 ώρες το 24 ωρο.

Θεωρούμε απαράδεκτο και αντισυνταγματικό τον αποκλεισμό των κατοίκων από την αδιάλειπτη πρόσβαση στα σπίτια τους, αλλά ακόμα πιο απαράδεκτο θεωρούμε το γεγονός, ότι οι ανάγκες των κατοίκων σιγά σιγά, θα πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες τροφοδοσίας των καταστημάτων και στις κάθε λογής χρηματοοικονομικές δραστηριότητες.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την τοποθέτηση αλυσίδων στις καινούργιες αναπλάσεις οι οποίες ανοίγουν για όλους (κατοίκους, καταστηματάρχες, επισκέπτες κλπ) από τις 07:00 με 11:00, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Είναι τουλάχιστον αθλιότητα η εξομοίωση του οικογενειακού ΙΧ με τα κάθε είδους φορτηγά τα οποία σταθμεύουν όπου βρουν, δημιουργούν κυκλοφοριακά εμφράγματα, καταστρέφουν τις αναπλάσεις που όλοι πληρώνουμε για να γίνουν, μολύνουν με τις εξατμίσεις τους.
Ο αποκλεισμός των κατοίκων από τη χρήση του ΙΧ τους, που θα επαναλάβουμε ότι δεν το θέλουμε για να παρκάρουμε έξω από τα σπίτια μας, ( ούτως ή άλλως όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι κατειλημμένοι από τραπεζοκαθίσματα και κάθε λογής εμπορεύματα ), αυτόματα οδηγεί και στην εγκατάλειψη των εστιών, την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του οικιστικού συνόλου και την μετατροπή της Παλιάς μας Πόλης σε ένα ακόμα μεγαλύτερο κέντρο διασκέδασης μεν, αλλά και εμπορικό παζάρι δε.

Το αποκορύφωμα του εμπαιγμού εις βάρος μας, αλλά και η αδιαφορία των αρμοδίων, φαίνεται ξεκάθαρα με τη χορήγηση άδειας για κυκλοφορία και στάση του κόκκινου διώροφου τουριστικού λεωφορείου εντός της Παλιάς Πόλης. Εκτός από το κυκλοφοριακό κομφούζιο που προκαλεί όταν περνάει, αποτυπώνει και την πλήρη απουσία κάθε αισθητικής και μέτρου.

Απαιτούμε λοιπόν, να απαγορευτεί σε όλη την παλιά Πόλη η χρήση του αυτοκινήτου, εκτός των μονίμων κατοίκων.

Να καθιερωθεί η δρομολόγηση μίνι μπας για τους επισκέπτες και να ενισχυθεί η χρήση του ποδηλάτου.

Να δοθούν οι ήδη υπάρχουσες θέσεις στάθμευσης αποκλειστικά και μόνο στους κατοίκους, όπως άλλωστε έχει υποσχεθεί η εκάστοτε Δημοτική αρχή. Για να εκλείψει επιτέλους το φαινόμενο που παρουσιάζεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες με τα χιλιάδες αυτοκίνητα τα οποία παρκάρουν όπου βρουν τελείως ανεξέλεγκτα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook