Η κυβέρνηση της Κύπρου βρίσκεται στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων πριν από τη σύναψη μιας συμφωνίας \”διάσωσης\” με τους διεθνείς πιστωτές, δήλωσαν σήμερα πηγές στις Βρυξέλλες, με μία από τις πηγές αυτές να εκτιμά πως η συμφωνία ενδέχεται να έχει οριστικοποιηθεί μέσα σε \”ημέρες\”.

Η Λευκωσία -η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ- είχε κάνει σαφή την πρόθεσή της τον Ιούνιο να ζητήσει δανεισμό από την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) για να ενισχύσει τον τραπεζικό τομέα της, ο οποίος είχε τρωθεί λόγω, μεταξύ άλλων, της έκθεσής του στο ελληνικό χρέος.

Ευρωπαίοι παρατηρητές σημείωσαν ότι ο λόγος της καθυστέρησης της σύναψης της συμφωνίας είναι ότι η Κύπρος άργησε να υποβάλλει σχετικό αίτημα, με ορισμένους να εκτιμούν πως ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας ίσως δεν ήθελε να επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας -όπως θα ήταν υποχρεωμένος βάσει μνημονίου- πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2013.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η τρόικα θέλει η Κύπρος να περιστείλει δαπάνες ύψους 1,1 δισ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια, ενώ η Λευκωσία ζητεί περισσότερο χρόνο. Πάντως, σύμφωνα με πηγές, η Κύπρος έχει ήδη υποβάλει τις προτάσεις της στην τρόικα και «είναι θέμα ημερών» να υπάρξει συμφωνία, όπως δήλωσε η μία εξ αυτών υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της.

Οι πηγές δεν σχολίασαν το ύψος του δανεισμού, αλλά απέρριψαν δημοσιεύματα κατά τα οποία θα είναι 11 δισ. ευρώ.

Η Κύπρος αναμένεται να γίνει η πέμπτη ευρωπαϊκή χώρα που ζητεί δανεισμό από την ΕΕ, μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, καθώς και την Ισπανία, που συμφωνήθηκε να λάβει δανεισμό αλλά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Τις τελευταίες εβδομάδες αναπτύσσεται έντονη φημολογία και σχετικά με ενδεχόμενο αίτημα της Σλοβενίας για δανεισμό προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζές της.

\”Η όποια συμφωνία με την τρόικα πρέπει να έχει την πλειοψηφία της Βουλής\”

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι μια συμφωνία τρόικας- κυβέρνησης δεν είναι αρκετή για να υιοθετηθούν τα όποια μέτρα ή και το μνημόνιο, επειδή, εξήγησε, λόγω του πολιτεύματος, θα πρέπει τα μέτρα ή και το μνημόνιο να συγκεντρώνουν ομοφωνία ή πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «η Βουλή θα είναι τελικός κριτής» τουλάχιστον στους εφαρμοστικούς νόμους.

news247.gr

Σχολιάζοντας την εισήγηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για ψήφιση του προϋπολογισμού πριν από τις 10 Νοεμβρίου και τη σύνοδο του Eurogroup, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι είναι έτοιμος να μελετήσει και να συζητήσει την εισήγηση. Ωστόσο, σημείωσε πως δεν νομίζει ότι θα υπάρξει η δυνατότητα εξαντλητικής συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού σε τόσο ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook