Τη σταθερή επιλογή, στρατηγικού χαρακτήρα, όπως είπε, για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση συνευθύνης, επαναδιατύπωσε ο Φώτης Κουβέλης στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος, απαντώντας με τον τρόπο στην κριτική που ασκείται από στελέχη της ΔΗΜΑΡ με αφορμή το νέο επώδυνο πακέτο μέτρων και τις σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ο κ. Κουβέλης απάντησε στις επιθέσεις που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τη Χρυσή Αυγή είπε ότι «πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αίτια που επέτρεψαν την άνοδο του κόμματος των νεοναζιστών», ενώ αναφερόμενος στη «λίστα Λαγκάρντ» τόνισε πως είναι επιβεβλημένος ο ουσιαστικός έλεγχος όλων των στοιχείων που αφορούν σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

«Αν ο τόπος αντιμετωπίζει σήμερα πιεστικές καταστάσεις και εμείς σαν κόμμα της Αριστεράς που συμμετέχει στην κυβέρνηση δεχόμαστε μέρος αυτής της πίεσης, μπορούμε να φανταστούμε την κατάσταση που θα επικρατούσε στη χώρα αν εμείς δεν παίρναμε την απόφαση να δώσουμε λύση στο κυβερνητικό πρόβλημα μετά τις δεύτερες εκλογές. Το ότι θα ήμασταν ανακόλουθοι με την προεκλογική μας δέσμευση, όταν ζητούσαμε \’εντολή για λύση\’ είναι το λιγότερο. Οι επιπτώσεις από μια τρίτη προσφυγή στις κάλπες θα ήταν δραματικές» είπε ο κ. Κουβέλης, προσθέτοντας:

«Χωρίς την ΔΗΜΑΡ καμία κυβέρνηση δεν μπορούσε να σχηματιστεί και η χώρα θα έπεφτε σε κατάσταση άτακτης χρεοκοπίας, όπου αυτά που περνάμε σήμερα και αυτά που φοβόμαστε για το αύριο θα μοιάζουν με χάδι μπροστά σε αυτά που θα συνέβαιναν».

«Εμείς, λοιπόν, μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια» συνέχισε ο κ. Κουβέλης «και να τους πούμε ότι ήμασταν συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας ήταν η παραμονή της χώρας στο ευρώ με τη σταδιακή απαγκίστρωση από τους δυσμενείς όρους του μνημονίου. Για αυτό πάντα μιλούσαμε για εφαρμογή και ταυτόχρονη τροποποίηση του προγράμματος προσαρμογής, για αυτό μιλήσαμε για τροποποίηση και όχι για μια ανέφικτη και επικίνδυνη μονομερή καταγγελία του μνημονίου».

Για επιμήκυνση και ισοδύναμα

Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι σταθερός προσανατολισμός της ΔΗΜΑΡ παραμένουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα και εξήγησε πώς αντιμετωπίζει η ΔΗΜΑΡ το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

«Δεν είναι μυστικό ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όπως ξέρετε έχουμε συμφωνήσει σε βασικούς άξονες για τα μέτρα. Υπάρχουν όμως ακόμη ζητήματα σε εκκρεμότητα. Και είναι προφανές ότι απορρίπτουμε αλλαγές που θα επιδεινώσουν τις εργασιακές σχέσεις. Ζητάμε την επιμήκυνση για άλλα δυο έτη της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ επιμένουμε στην ρήτρα ισοδυνάμων, δηλαδή στην ρήτρα αντικατάστασης επαχθών μέτρων από εκείνα τα οποία θα προκύπτουν ως προϊόν εσόδων. Η δημοσιονομική εξυγίανση χρειάζεται αλλά δεν αρκεί. Αποτελεί αναγκαία αλλά όχι και ικανή από μόνη της προϋπόθεση για να μπει η χώρα σε τροχιά ανάκαμψης. Θα απαιτήσουμε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να εκφραστεί με πολλούς τρόπους. Με την καταβολή στο ακέραιο της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ ώστε να πέσουν χρήματα στην αγορά, με την οριστικοποίηση παρεμβάσεων όπως η συγχρηματοδότηση έργων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κλπ. Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ θα δώσει επίσης μια αναπτυξιακή ανάσα».

Για τη «λίστα Λαγκάρντ»

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι οι πολίτες ζητούν καθαρά λόγια και υπεύθυνες συμπεριφορές, απορρίπτουν τη δημαγωγία της αντιπολίτευσης, ζητούν πάταξη της φοροδιαφυγής και με αυτή την γλώσσα της αλήθειας μιλάει η ΔΗΜΑΡ. Σχολίασε επίσης τα όσα συνέβησαν και την ένταση που προκλήθηκε εξ αιτίας των χειρισμών σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ».

«Η αδιαφάνεια και η παρανομία που δεν ελέγχεται δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα στον ιστό της ήδη τεμαχισμένης κοινωνίας, αναιρούν τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, που κινείται μακριά από τον κοινωνικό έλεγχο απαξιούμενο. Η οικονομική κρίση έχει φέρει με ένταση στην επιφάνεια την κρίση του πολιτικού συστήματος, ενώ σχεδόν καθημερινά αναδεικνύονται ζητήματα που με τον ένα η τον άλλο τρόπο συνδέονται με την ηθική της πολιτικής και την ηθική των πολιτικών. Σκάνδαλα υπαρκτά και σκανδαλολογία γίνονται ένα κουβάρι, η ανάγκη για κάθαρση είναι επιτακτική» είπε, σημειώνοντας:

«Είναι επιβεβλημένος ο άμεσος, χωρίς καθυστέρηση, ουσιαστικός έλεγχος όλων των στοιχείων που αφορούν σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, σκανδάλων, μαύρου χρήματος, καταθέσεων στην αλλοδαπή κ.ά. Έλεγχος ουσιαστικός. Έλεγχος προς κάθε κατεύθυνση. Ο έλεγχος αυτός και η απόδοση ευθυνών, όπως προβλέπεται άλλωστε από το νόμο, είναι πράξη οφειλόμενη έναντι της κοινωνίας, που σκληρά δοκιμάζεται και του δημοσίου συμφέροντος που προσβάλλεται».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Κουβέλης άσκησε αιχμηρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την επίθεση που εξαπολύει κατά της ΔΗΜΑΡ.

«Το τελευταίο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ εντείνει τις επιθέσεις του κατά του κόμματός μας. Πρόσφατα οι επιθέσεις πήραν και προσωπικό χαρακτήρα. Εγώ δεν θα σταθώ στο ύφος και το ήθος που χαρακτηρίζουν αυτές τις επιθέσεις, που αποδεικνύουν απλώς πόσο έχει απομακρυνθεί ένα κομμάτι αυτού του χώρου από τις πρακτικές της ανανεωτικής αριστεράς. Θα παραμείνω αυστηρά σε πολιτικό επίπεδο» ανέφερε, επισημαίνοντας:

«Κάτι ενοχλεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι η αντοχή της ΔΗΜΑΡ. Είχε την ψευδαίσθηση ότι αναλαμβάνοντας κυβερνητικές ευθύνες και υποχρεώσεις η ΔΗΜΑΡ θα εξοστρακιζόταν από τον χώρο της αριστεράς και θα άφηνε τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο κυρίαρχο. Αυτό δεν συνέβη, η ΔΗΜΑΡ άντεξε και οι προοπτικές και η πρόκληση ανασύνταξης ενός ευρύτερου χώρου -του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού- είναι μπροστά μας. Αυτό ακριβώς είναι που δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζουν ότι με την επίθεση στην ΔΗΜΑΡ θα συγκαλύψουν τις μεγάλες εσωτερικές διαφορές τους που μέρα την μέρα έρχονται στην επιφάνεια».

 

Μήνυμα στο εσωτερικό

Ο κ. Κουβέλης έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος, αποδοκιμάζοντας, χωρίς να κατονομάσει, τις συνεχείς και εκρηκτικές δηλώσεις του βουλευτή Γιάννη Μιχελογιαννάκη.

«Όλες οι κρίσιμες αποφάσεις -και ήσαν πολλές τους τελευταίους μήνες- πάρθηκαν από αυτό εδώ το σώμα, που είναι κατά το καταστατικό μας και κατά την κοινή λογική το ανώτερο σώμα ανάμεσα σε δυο συνέδρια. Έτσι θα γίνει και τώρα, η Κεντρική Επιτροπή θα καθορίσει την συλλογική απόφαση του κόμματος. Και αν η προσωπική άποψη είναι σεβαστή, το ίδιο πρέπει να είναι σεβαστή η συλλογική απόφαση του κόμματος όταν μάλιστα αυτή προκύπτει μέσα από αψεγάδιαστες δημοκρατικές διαδικασίες. Από εκεί και πέρα ο καθένας θα κάνει ό,τι νομίζει. Ο ίδιος θα αποφασίσει το είδος της σχέσης που θα έχει με το κόμμα μας και τους πολίτες που μας ψήφισαν».

Για τη Χρυσή Αυγή

Με καυστικό τρόπο σχολίασε τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής τόσο εντός της Βουλής όσο και στο κοινωνικό επίπεδο.

«Γνωρίζουμε από την Ιστορία ότι, σε συνθήκες γενικευμένης οικονομικής, πολιτικής και ηθικής κρίσης, η απλουστευτική φασιστική λογική συναντά ευήκοα ώτα και πρακτικές ωμής βίας και αντικοινοβουλευτικής δράσης βρίσκουν μιμητές. Στο χέρι μας είναι να αντιμετωπίσουμε μια αποκρουστική πραγματικότητα τώρα πριν δηλητηριάσει ακόμα περισσότερο τον κοινωνικό ιστό. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αίτια που επέτρεψαν την άνοδο του κόμματος των νεοναζιστών. Αίτια οικονομικά και κοινωνικά, η έκρηξη του μεταναστευτικού προβλήματος, η ανοχή στην ανομία και τη βία. Η αντιμετώπιση τους θα πάρει χρόνο αλλά είναι αυτή που θα αφαίρεση το έδαφος κάτω από τα πόδια τους» υποστήριξε.

«Η δημοκρατία μας» συνέχισε «οφείλει να αμυνθεί και να αποκρούσει εδώ και τώρα εγκληματικές πρακτικές και ενέργειες. Η βία και ο ρατσισμός δεν είναι και δεν θα γίνουν μέρος της κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας και το κράτος πρέπει να απαντήσει βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητά του και αποκόπτοντας από κρίσιμες υπηρεσίες νησίδες ανεκτικότητας προς τους νεοναζιστές.

Για τον δημοκρατικό σοσιαλισμό

Ο κ. Κουβέλης έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στις ευρύτερες διεργασίες στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και τις πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται.

«H ΔΗΜΑΡ είναι η υπαρκτή άφθαρτη δύναμη που ξεκινά από τον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και εκτείνεται μέχρι τον χώρο της πολιτικής οικολογίας. Ταυτοχρόνως έχει πλήρη επίγνωση της ανάγκης ο χώρος αυτός να αποκτήσει δύναμη που θα αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό. Ένας αστερισμός κινήσεων και κυρίως φερέγγυων προσώπων πρέπει να συσπειρωθεί γύρω από αυτήν την προσπάθεια και εμείς με απόλυτο σεβασμό στην πορεία και την συμβολή όσων προσέλθουν θα συμβάλουμε στην επίτευξη αυτού του φιλόδοξου αλλά απολύτως εφικτού στόχου».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook