Την πρόθεσή του να μεταβεί τη Δευτέρα στον Άρειο Πάγο για τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ», εξέφρασε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε χαρακτηριστικά «αυτή την ιστορία δεν πρόκειται να την αφήσω».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος διερωτήθη «βρίσκουμε ένα φάκελο, τον ανοίγουμε, περιγράφεται ένα έγκλημα. Τι θα πούμε: δεν το παίρνουμε (τον φάκελο) γιατί δεν ξέρουμε αν έγινε η μαγνητοσκόπηση με την άδεια του δολοφόνου ή το παμε στον εισαγγελέα, για να πιστοποιηθεί η γνησιότητα του και να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες;».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αυτά τα στοιχεία τα έδωσε η υπουργός Οικονομικών μίας χώρας (Κριστίν Λαγκάρντ) στον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας (Γιώργο Παπακωνσταντίνου). «Ξέρουμε την προέλευση και ξέρουμε ότι παρόμοιο υλικό έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες» σημείωσε, προσθέτοντας «θεωρούμε ότι είμαστε τόσο κουτοπόνηροι, ώστε όλα να τα δικαιολογούμε με μια κούφια φλυαρία;».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι έπρεπε εξ αρχής να γίνει η διερεύνηση του θέματος και αυτό ήταν κάτι που οφείλει να κάνει η πολιτεία. Όπως είπε, πρέπει να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων της λίστας, αλλά βάσει των αρχών ενός κράτους δικαίου, με την απαραίτητη τήρηση της εχεμύθειας ώστε να μην προσβάλλονται αδίκως πρόσωπα, γιατί το ότι κάποιος υπάρχει στη λίστα, δε σημαίνει ότι έχει προβεί σε κάποια παράνομη πράξη.

Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή της Κυριακής, η λίστα περιλαμβάνει εφοπλιστές με καταθέσεις από ναυτικό συνάλλαγμα, επιχειρηματίες με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρω, νομικά πρόσωπα, οφ σορ εταιρείες και μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα.

Το αρχείο αναφέρει το όνομα του καταθέτη, το ποσό και τη χρόνια ανοίγματος του λογαριασμού.

Αρκετοί λογαριασμοί ήταν μηδενικοί, ενώ άλλοι αφορούσαν καταθέτες από τις δεκαετίες του \’70 και του \’80.

Σημειώνεται ότι οι γερμανικές αρχές είχαν παραδώσει στις ελληνικές και μια άλλη λίστα προερχόμενη από κλοπή υπαλλήλου τράπεζας του Λίχτενσταϊν στην οποία υπήρχαν τα ονόματα 10 Ελλήνων. Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενό της, τα ονόματα \”δεν ήταν δυνατό να αξιοποιηθούν καθώς επρόκειτο στη πλειοψηφία τους για κάτοικος του εξωτερικού\”.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook