Με Αναφορά του προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου φέρνει στην Βουλή την επιστολή του ΙΤΕ στην οποία επισημαίνεται η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας.

Συγκεκριμένα στην επιστολή γίνεται αναφορά για τους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου – Ν.Π.Δ.Δ., Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου – Ν.Π.Ι.Δ. & Ανώνυμες Εταιρείες) που έχουν μακρόχρονη επιστημονική πορεία, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και οι οποίοι σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο.

«Πολλοί από αυτούς αποτελούν διεθνώς αναγνωρισμένα Κέντρα Αριστείας, Έρευνας & Καινοτομίας (π.χ. Ι.Τ.Ε., Ε.Κ.Ε.Τ.Α., ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» κτλ) με χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα και άλλες ξένες πηγές, καθώς και ίδια έσοδα από παραγωγικές δραστηριότητες, ενώ όλοι έχουν σημαντική κοινωνική προσφορά, στην περιοχή όπου εδρεύουν, στους επιστημονικούς τομείς, τους οποίους θεραπεύουν.

Με βάση όμως το άρθρο 1 παρ. 1 με τίτλο: «Επέκταση πεδίου εφαρμογής του ν. 3429/2005» του ν. 3899/2010 «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας» (ΦΕΚ 212 Α’) τα Κέντρα αυτά οδηγούνται σε αδιέξοδο, καθώς η συγκεκριμένη διάταξη δημιουργεί πολλά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους και δεν ταιριάζει με τον ερευνητικό, τεχνολογικό και κοινωνικό χαρακτήρα τους», αναφέρει μεταξύ άλλων η συγκεκριμένη επιστολή.

Για αυτό, στην επιστολή που καταθέτει ως Αναφορά ο κ. Κεγκέρογλου, προτείνεται η εξαίρεση των ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων από τις συγκεκριμένες διατάξεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook