Την Τετάρτη αναμένεται να συνδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και στην πρώτη γραμμή μπαίνουν τα σχέδια για την αξιοποίηση του Ελληνικού και την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος».

Η κυβέρνηση θέλει να πάει την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, έχοντας κάνει τα πρώτα βήµατα στο θέµα των ιδιωτικοποιήσεων µε βάση τις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει.

Η ατζέντα της ∆ιυπουργικής συζητήθηκε αρχικά την περασµένη Παρασκευή σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίµου υπό τον πρωθυπουργό.

Εκτός από το Ελληνικό, θα προσληφθούν σύµβουλοι και για την επέκταση της σύµβασης του ∆ιεθνούς Αερολιµένα Αθηνών (∆ΕΑ), καθώς και για το Ταµείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων.

Για το Ταμείο το σχέδιο είναι να διαχωρισθεί, µε το τµήµα των Παρακαταθηκών να διατηρεί τον δηµόσιο χαρακτήρα του και τις τραπεζικές δραστηριότητες να ιδιωτικοποιούνται.

Από την αξιοποίηση του Ελληνικού, η κυβέρνηση ελπίζει σε έσοδα τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ.

Την Δευτέρα, ο ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων Γ.Χριστοδουλάκης συναντήθηκε στο υπουργείο Οκονομικών με εκπροσώπους μεγάλων τραπεζών.

Στη συνάντηση τέθηκε, μεταξύ άλλων, και το θέμα της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στον ΔΑΑ συμμετέχει με ποσοστό 55% το ελληνικό Δημόσιο και με ποσοστό 40% η γερμανική κατασκευαστική εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων Hochtief.

Η εταιρία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο έχει υπογράψει με το Δημόσιο 30ετή σύμβαση παραχώρησης.

Στην συνεδρίαση της Επιτροπής θα συζητηθεί και συνολικά το πρόγραµµα των 50 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου, από τα οποία εκτιµάται ότι θα προέλθει πάνω από το 50% των 50 δισ. ευρώ, προβλέπει τη σύσταση εταιρειών χαρτοφυλακίου µε δικαιώµατα ορισµένου χρόνου επί των ακινήτων τα οποία και θα πωληθούν.

Στις άµεσες κινήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση περιλαµβάνεται επίσης η µετοχοποίηση µελλοντικών εσόδων από τα διόδια.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι τα έσοδα ενός πρώτου πακέτου ιδιωτικοποιήσεων µπορούν να φτάσουν τα 4-5 δισ. ευρώ και θα προέλθουν από τα διόδια, τα λαχεία, τον ΟΠΑΠ, τη ∆ΕΠΑ, τη ΛΑΡΚΟ και την Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Και όλα αυτά χωρίς να είναι ακόμα γνωστές οι προσθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον ΟΤΕ (πιθανολογείται η πώληση ποσοστού 10% στην Deutsche Telekom), τη ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook