Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις ρυθμίσεις του Σχολικού Καλλικράτη πραγματοποιεί την Τετάρτη στις 7 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο του 3ου Λυκείου Ηρακλείου, το Συντονιστικό φορέων της Εκπαίδευσης Ηρακλείου.

Μέρος της ανακοίνωσης του Συντονιστικού αναφέρει:

\”Παρόλη την προσπάθεια του υπουργείου παιδείας να παρουσιάσει τις συγχωνεύσεις και τις αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ως ανεξάρτητες από το μνημόνιο, τον Καλλικράτη και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, βλέπουμε ότι όχι μόνο αποτυγχάνει να πείσει αλλά και δημιουργείται ένα εκρηκτικό πεδίο διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεων ενάντια στη συγκεκριμένη αιχμή (συγχωνεύσεις- καταργήσεις σχολείων).

Αυτό που ετοιμάζει το υπουργείο είναι μία τομή σε σχέση με το πρηγούμενο καθεστώς συγχωνεύσεων. Μ\’ αυτή την έννοια, οποιαδήποτε συζήτηση για συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων προετοιμάζει το έδαφος για μαζικά κλεισίματα σχολείων πανελλαδικά, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου πλέον οι ανάγκες είναι πιο μεγάλες, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται δραματικά η χρηματοδότηση και αλλάζει χέρια (περιφερειακά, δημοτικά συβούλια κτλ).

Πιο συγκεκριμένα, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση συνενώνονται 1523 σχολεία σε 672, καταργούνται δηλαδή 851 σχολεία! Επιπλέον υποβιβάζονται 157 δημοτικά και 92 νηπιαγωγεία. Στα νούμερα αυτά δε συμπεριλαμβάνονται τα εκατοντάδες ολοήμερα τμήματα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, τα οποία επίσης καταργούνται. Χιλιάδες παιδιά θα στοιβάζονται σε υπεράριθμα τμήματα ενώ περισσότερες από 2.500 θέσεις εργασίας καταργούνται.

Η πολιτική των περικοπών και στην εκπαίδευση (μετά από την Υγεία και την κοινωνική Πρόνοια) ξεδιπλώνει τις αποφάσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ για το φθηνό, πειθαρχημένο σχολείο της αγοράς.

Οι μεγάλοι χαμένοι σε όλη αυτή την ιστορία είναι τα παιδιά, οι μαθητές που καταδικάζονται να στριμωχτούν στα υπεράριθμα τμήματα, σε ακατάλληλα διδακτήρια, χιλιόμετρα μακριά από το σχολείο που λειτουργούσε στη γειτονιά τους, με προγράμματα που αντικαθιστούν τη γνώση από την πληροφορία και τη δεξιότητα.

Χαμένοι και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί αφού με τον τρόπο αυτό «εξοικονομούν» (στο υπουργείο) εκπαιδευτικούς, άρα δε χρειάζονται μόνιμους διορισμούς, αλλά ούτε πολλούς αναπληρωτές, μιας και αυτό το ρόλο θα παίζει ο εφεδρικός στρατός των εκπαιδευτικών που θα βρίσκονται στη «διάθεση» των διευθύνσεων και των περιφερειών -χωρίς οργανική θέση- με δικαίωμα να τους μετακινούν όπου θέλουν.

Χαμένοι και οι γονείς, οι οποίοι βάζουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα λειτουργικά έξοδα (ακόμη και πετρέλαιο και γραφική ύλη, καθώς σε κάποια σχολεία δεν έχει εκταμιευθεί ακόμα η τρίτη δόση του 2010 για τις σχολικές επιτροπές) και τα μεταφορικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook