Η βρετανική κυβέρνηση έλαβε την έγκριση από τη συντριπτική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου χθες για τις ενέργειες αλλά και τον ρόλο της, στο πλαίσιο της επιχείρησης της διεθνούς συμμαχίας κρατών, για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Ύστερα από συνεδρίαση που διήρκεσε 7 ώρες, το Κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης με 557 ψήφους υπέρ και 13 κατά, με απαιτούμενη πλειοψηφία τις 544 ψήφους.

Το αποτέλεσμα καταδεικνύει ότι όχι μόνο η κυβερνητική συμμαχία των Συντηρητικών με τους Φιλελεύθερους, του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και συντριπτικό ποσοστό του συνόλου των βουλευτών της αντιπολίτευσης των Εργατικών, υποστηρίζουν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στην κρίση στη Λιβύη.

Ο Κάμερον χαρακτήρισε ως «καλό αποτέλεσμα» την «απενεργοποίηση» του συστήματος της λιβυκής αεράμυνας, τις δύο πρώτες ημέρες των επιχειρήσεων. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας υποστήριξε, ακόμα, ότι η ταχεία δράση ήταν απαραίτητη, για να αποφευχθεί μία «σφαγή» στη Βεγγάζη, που αποτελεί προπύργιο των αντικαθεστωτικών.

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να μην έχει λάβει ακόμη ξεκάθαρη απόφαση για ενεργή συμμετοχή του στις επιχειρήσεις. Κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Συμμαχίας τη Δευτέρα, ελήφθη μια μάλλον «χαλαρή» απόφαση για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τον Ο.Η.Ε., ενώ στη σύνοδο των μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ σήμερα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου το ενδεχόμενο πιθανής εμπλοκής των δυνάμεών του στις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook