Ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου κατέθεσε ο βουλευτής Λασιθίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργησης τμημάτων ΤΕΙ του Νομού Λασιθίου.

Το περιεχόμενο της ερώτησης παρατίθεται αυτούσιο

Κυρία Υπουργέ,

Πληροφορούμαστε και πάλι, μέσα από πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο, ότι επίκειται η κατάργηση- συγχώνευση τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη την Επικράτεια, ενώ φημολογείται ότι στο νέο «χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης» περιλαμβάνονται τα ΤΕΙ Λασιθίου.

Ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπληττε ανεπανόρθωτα τόσο την οικονομική, όσο και την πνευματική ζωή της ιδιαίτερης πατρίδας μου, η οποία είναι ούτως ή άλλως παραμελημένη από την Πολιτεία. Για αυτό και είναι ανήσυχη η τοπική κοινωνία. Διότι είναι αναμφισβήτητο ότι η παρουσία τους στο Λασίθι αποτελεί ισχυρό μοχλό ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται και το εκτεταμένο ερευνητικό τους έργο.

Άλλωστε αμφισβητήσιμα είναι και τα οικονομική οφέλη, τα οποία θα προκύψουν από την κατάργησή τους, τη στιγμή που το κόστος λειτουργίας τους είναι, ήδη, χαμηλό και δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί από τη μεταφορά τους.

Με λίγα λόγια πρόκειται για απόφαση καθαρά πολιτική, χωρίς ορατά οικονομικά οφέλη, αλλά αντιθέτως δυσθεώρητα κόστη και επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία του Νομού Λασιθίου.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η κα Υπουργός:

– Στο σχεδιασμό σας περιλαμβάνεται η κατάργηση ή μεταφορά τμημάτων των ΤΕΙ του Νομού Λασιθίου;

– Πιστεύετε –για παράδειγμα- ότι τα ΤΕΙ σε Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα δε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με τη δημιουργία Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας στο Νομό Λασιθίου, ώστε έτσι να εξυπηρετείται και το νέο σύστημα εισαγωγής σε Σχολή και εν συνεχεία κατανομής στα Τμήματα, όπως προτείνει το Υπουργείο σας;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook