Το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί μέχρι το τέλος του χρόνου με την οριστικοποίηση των διμερών συμβάσεων Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Τραπεζών, όπως επισημαίνει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ερώτηση σχετική με τη συμμετοχή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας είχε απευθύνει στην κυβέρνηση η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη και προς απάντησή της, ο υπουργός Ανάπτυξης απέστειλε στη Βουλή έγγραφο με το οποίο υπογραμμίζει ότι η στροφή της χώρας σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα της κυβέρνησης και στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η ενεργοποίηση της συμφωνίας για το Ταμείο Εγγυήσεων.

«Το Ταμείο Εγγυήσεων θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ ύψους 500 εκατομμυρίων ευρών και με κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με μόχλευση 1:2, παρέχοντας στην ελληνική αγορά ρευστότητα 1 δισ. ευρώ. Έπεται η οριστικοποίηση των διμερών συμβάσεων της ΕΤΕπ και Τραπεζών με στόχο την εκταμίευση 150 εκατομμυρίων ευρώ ως το τέλος του χρόνου», αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης. Επισημαίνει περαιτέρω ότι με τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της ΕΤΕπ και της ελληνικής Κυβέρνησης οριστικοποιήθηκε η εκταμίευση επιπλέον 440 εκατομμυρίων ευρώ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία θα διοχετευθούν προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης ενημερώνει επίσης ότι η ΕΤΕπ θα χορηγήσει ως το τέλος του 2015 συνολικά 1,44 δισ. ευρώ, με το εξής χρονοδιάγραμμα:

600 εκατομμύρια ευρώ έως τον Ιανουάριο του 2013

400 εκατομμύρια ευρώ ως το τέλος του 2013

440 εκατομμύρια ευρώ ως το τέλος του 2015.

Στη βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς είχε απαντήσει εγγράφως για το ίδιο θέμα και ο υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας σημειώνοντας ότι με το πρωτόκολλο συμφωνίας εγγυήσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που υπεγράφη στις 13 Σεπτεμβρίου 2012, απεγκλωβίζονται οι εκταμιεύσεις δανείων και παράλληλα δημιουργούνται και νέες χρηματοδοτήσεις, υπό την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.imerisia.gr από ΑΠΕ