Προτού ξεκινήσουν οι συνομιλίες της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας με την ηγεσία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ο Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. «Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας και να είναι πάντοτε ελεύθερο», υποστήριξε ο κ. Νταβούτογλου απευθυνόμενος στον κ. Μεϊμαράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε την άρση του casus belli της Τουρκίας προκειμένου να υπάρξει έμπρακτη θεσμική συνεργασία των κοινοβουλίων. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι «όλα τα κόμματα και οι βουλευτές επιθυμούν να σχηματιστούν κοινοβουλευτικές ομάδες φιλίας, θέτουν όμως μια προϋπόθεση: να άρει η Τουρκία το casus belli στο Αιγαίο».

Πέραν αυτών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο εθιμοτυπικός διάλογος κατά την είσοδο του κ. Νταβούτογλου στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ο κ. Μεϊμαράκης έδωσε ένα καράβι μινιατούρα από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και ανέφερε «σας καλωσορίζω και πάλι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και σας προσφέρω ένα αναμνηστικό δώρο που απεικονίζει ένα καράβι που μπορεί να κινείται με ελευθερία στο Αιγαίο μας».

Ο κ. Νταβούτογλου έπιασε τον ελιγμό του κ. Μεϊμαράκη και ανταπέδωσε το «καρφί» στον πρόεδρο της Βουλής. «Σας ευχαριστώ για το δώρο με το συμβολικό νόημα. Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας να είναι πάντοτε ελεύθερο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σύμφωνα με την μετάφραση που έγινε από άξιωματούχο της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο οποίος ανέλαβε τη διερμηνεία μεταξύ των κυρίων Μεϊμαράκη και Νταβούτογλου.

Ωστόσο, σύμφωνα με Τούρκους δημοσιογράφους που άκουσαν τη συνομιλία, ο κ. Νταβούτογλου δεν είπε «να είναι πάντοτε ελεύθερο το Αιγαίο». Κατά την άποψη των Τούρκων ρεπόρτερς, ο κ. Νταβούτογλου απάντησε στον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής: «Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και φιλίας, ανοικτή για κάθε συνεργασία».

Για να λυθεί η παρεξήγηση που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε μίνι... επεισόδιο, το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τη ΝΕΤ την επίσημη καταγραφή των δηλώσεων των κυρίων Μεϊμαράκη και Νταβούτογλου ώστε να αποσαφηνιστεί το ακριβές περιεχόμενο των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.

Συνομιλίες με τον Δ.Αβραμόπουλο
Στη συνέχεια ο κ. Νταβούτογλου μετέβη στο νεοκλασικό κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Μετά το τετ α τετ των δύο υπουργών Εξωτερικών θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής με την τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία, ενώ για τη μία και μισή το μεσημέρι έχουν προγραμματιστεί δηλώσεις των κυρίων Αβραμόπουλου και Νταβούτογλου.

Αμέσως μετά, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τιμήν του Τούρκου ομολόγου του.

Μήνυμα Ερντογάν μετέφερε στον Σαμαρά ο Νταβούτογλου
Συνοδευόμενος από την ελίτ της τουρκικής διπλωματίας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έφτασε στην Αθήνα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Το πρόγραμμα των συνομιλιών του κ. Νταβούτογλου ξεκίνησε με τη συνάντηση που είχε στις 10 το πρωί με τον κ. Σαμαρά και η οποία διήρκεσε 55 λεπτά. Στην ατζέντα των συνομιλιών βρισκόταν το θέμα της Συρίας -την ώρα που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν την ανταλλαγή πυρών με τον συριακό στρατό- αλλά και το θέμα της λαθρομετανάστευσης, αφού η ελληνική κυβέρνηση αξιώνει από την Άγκυρα να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για περιορισμό του κύματος των λαθρομεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα από τη γειτονική χώρα, είτε μέσω θαλάσσης είτε από τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα.

Κυπριακό και ελληνοτουρκικά ετέθησαν επίσης στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Νταβούτογλου ο οποίος συνοδευόταν στο Μέγαρο Μαξίμου από κορυφαίους Τούρκους διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων ο μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου, επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας που μετέχει στις λεγόμενες διερευνητικές επαφές με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Νταβούτογλου μετέφερε επίσης στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά τις χαιρετισμούς του Τ. Ερντογάν αλλά και τις ευχές του πρωθυπουργού της Τουρκίας για καλή επιτυχία στο έργο της κυβέρνησης.


protothema.gr