Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας από το θράσος κάποιων επιτήδειων που αφανίζουν ακόμα και ολόκληρα λιόφυτα πουλώντας τα ξύλα.

Η κατάσταση τον τελευταίο καιρό έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που τα θύματα αναγκάστηκαν να κάνουν καταγγελίες στην Εισαγγελέα Λασιθίου και στην Διεύθυνση Δασών Λασιθίου για το εκρηκτικό φαινόμενο με αποτέλεσμα να γίνονται έρευνες για αυτό το θέμα.

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης έχει οδηγήσει πολλά νοικοκυριά να χρησιμοποιούν για την θέρμανση του σπιτιού τους τζάκια και σόμπες ως πιο οικονομική λύση.

Η στροφή αυτή στην κατανάλωση ξύλων έχει ανεβάσει την τιμή του, με αποτέλεσμα να αποτελεί κίνητρο για κάποιους επιτήδειους που κάνουν «ντου» σε επιλεγμένα χωράφια ανάπηρων, τυφλών, υπερήλικων και ιδιοκτητών που απουσιάζουν.

Τα περισσότερα φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί στο Καβούσι, Κάτω Χωριό, Πάνω Χωριό, Επισκοπή και Μοναστηράκι του Δήμου Ιεράπετρας.

Στον ελαιώνα του Καβουσίου οι θρασείς ξυλοκόποι έχουν αφανίσει ακόμα και όλες τις ελιές από λιόφυτα ιδιωτών που απουσιάζουν στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Κατά μήκος του αγροτικού δρόμου από το Καβούσι έως την κοιλάδα της Αύγου δεξιά και αριστερά του δρόμου έχουν υλοτομήσει ελιές και χαρουπιές από ανάπηρους και υπερήλικες ιδιοκτήτες και από ιδιοκτήτες που απουσιάζουν σε αστικά κέντρα. Έχουν φτάσει στο σημείο να έχουν αφανίσει δέντρα πολύ κοντά στην αρχαία ελιά του χωριού που αποτελεί μνημείο της φύσης.

Φροντίζουν δε να κόβουν τα δέντρα στο ύψος του εδάφους για να εξαφανίζουν τα σημάδια της παράνομης πράξης τους. Ευαίσθητοι πολίτες έχουν ενημερώσει τους ιδιοκτήτες οι οποίοι με την σειρά τους έχουν καταγγείλει το φαινόμενο στην Εισαγγελέα Λασιθίου.

Ο Δασοφύλακας της Δ/σης Δασών Λασιθίου κ. Μανώλης Χριστινάκης δήλωσε: «Στην υπηρεσία έχουν γίνει καταγγελίες για παράνομη κοπή ξύλων.

Τον τελευταίο καιρό έχουν συλληφθεί τέσσερις περιπτώσεις. Έχει συλληφθεί επ’ αυτοφώρω στην περιοχή της Ελούντας ένας ημεδαπός και τέσσερις αλλοδαποί (Ρουμάνοι) και οδηγήθηκαν στην Εισαγγελέα Λασιθίου. Έχουν κατασχεθεί δύο τόνοι κομμένα ξύλα από παράνομη και λαθραία υλοτόμηση από βελανιδιές στην περιοχή του Βραχασίου. «Έχουμε συλλάβει επ’ αυτοφώρω να κόβουν αμυγδαλιές και ελιές».

Όπως δήλωσε ο κ. Χριστινάκης «συλλαμβάνουμε μετά από καταγγελία άτομα που κόβουν ξύλα παράνομα, και για να αποφύγουν το αυτόφωρο κάνουν ψευδή δήλωση ότι έχουν άδεια από τον ιδιοκτήτη. Στη συνέχεια καταβάλουν ή υπόσχονται να καταβάλουν ένα χρηματικό ποσό στον ιδιοκτήτη με το πρόσχημα της μεταμέλειας».

Από το δασοφυλακείο της Ιεράπετρας ο κ. Στερεός Βενιτουράκης δήλωσε ότι: «Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για παράνομη κοπή δέντρων στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας. Οι περισσότερες καταγγελίες προέρχονται από την περιοχή του Καβουσίου. Στα πλαίσια των περιπολιών που εκτελούμε με το όχημα της υπηρεσίας μας, ερευνούμε τις όποιες καταγγελίες. Θα συνεχίσουμε να περιπολούμε την περιοχή εάν η υπηρεσία συνεχίσει να προμηθεύει με καύσιμα στο όχημα».

Παγκρήτιο το φαινόμενο

Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες στις Διευθύνσεις Δασών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης, αλλά και δημοσιεύματα στον τοπικό, έντυπο και ηλεκτρονικό, τύπο που αφορούν τις παράνομες υλοτομίες δασικών ειδών.

Οι Δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης πραγματοποιούν περιπολίες εντός των δασικών οικοσυστημάτων και εκτός του ωραρίου λειτουργίας τους ώστε επιλαμβάνονται προληπτικά και κατασταλτικά για τον έλεγχο καταγγελιών, τη δίωξη των δασικών και αγρονομικών παραβάσεων, τις δασικές πυρκαγιές, τον έλεγχο λαθροϋλοτομίας και λαθροθηρίας και καταπατήσεων.

Οι περιπολίες διενεργούνται τόσο στα δάση, όσο και στους χώρους συγκέντρωσης και εμπορίας καυσόξυλων. Καθημερινοί σχεδόν έλεγχοι διενεργούνται και στα λιμάνια-πύλες εξόδου, για την παράνομη διακίνηση δασικών προϊόντων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες λιμενικές αρχές.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΚΟΥΔΟΥΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ