Στον Κινέζο συγγραφέα Mo Υan απένειμε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2012 η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, με το σκεπτικό πως «με τον ρεαλισμό του ενώνει τις λαϊκούς μύθους, την ιστορία και το σύγχρονο».

Ο 57χρονος είναι μεταξύ των πιο δημοφιλών συγγραφέων στην Κίνα, γεννήθηκε το 1955 στην επαρχία Σαντόνγκ της βορειοανατολικής Κίνας από μια φτωχή οικογένεια που μετά βίας μπόρεσε να μεγαλώσει τα τέσσερά της παιδιά.

Το 1976 κατατάχτηκε εθελοντικά στο Λαϊκό Απελευθερωτικό στρατό όπου και σπούδασε βιβλιοθηκάριος.

Το 1981 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα «Βροχή που πέφτει μια ανοιξιάτικη νύχτα». Ακολούθησε το βιβλίο του «Oι κόκκινοι αγροί» (1987) που άρχισε να του δημιουργεί προβλήματα με τη λογοκρισία και το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Ζανγκ Γιμού.

Το επόμενο μυθιστόρημά του «Oι μπαλάντες του σκόρδου» (1988) απαγορεύτηκε, γεγονός που οδήγησε τον Γιαν σε παραίτηση από το στρατό.

Τα βιβλία του «Η δημοκρατία του κρασιού» (2001) και «Μεγάλα στήθη και φαρδιές περιφέρειες» (2003) είχαν επίσης προβλήματα με τη λογοκρισία.

Πέρσι το βραβείο δόθηκε στον ποιητή Τόμας Τρανστρόμερ, από τη Σουηδία.

Από το 1901 μόνο επτά χρονιές δεν απονεμήθηκε το συγκεκριμένο βραβείο ενώ έχει δοθεί δώδεκα φορές σε γυναίκες συγγραφείς.

Η απονομή των φετινών Νόμπελ συνεχίζεται με το Νόμπελ Ειρήνης αύριο και το Νόμπελ Οικονομίας τη Δευτέρα.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook