Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και τρόικας για το πακέτο των νέων μέτρων που θα ξεμπλοκάρει την επόμενη δόση προς την χώρα, είπε την Παρασκευή ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.

Σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο Reuters από το Τόκιο, δήλωσε είπε επίσης ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν στις αρχές Νοεμβρίου για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης σε Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup είναι στις 12 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Αθήνα και η τρόικα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν η Κομισιόν προσβλέπει σε μια συνολική απόφαση για την Ελλάδα, έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου, ο κ. Ο' Κόνορ απάντησε ότι επιθυμεί μια «καλή και ισχυρή» απόφαση για την Ελλάδα και μια συμφωνία που θα επιτρέψει στη χώρα να «προχωρήσει» το πρόγραμμα προσαρμογής.

«Επιθυμούμε να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ωστόσο δεν είμαι σε θέση να δώσω συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα», δήλωσε ο κ. Ο' Κόνορ και προσέθεσε:

«Πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας».

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της επιμήκυνσης για την Ελλάδα, ο Σ. Ο' Κόνορ αρνήθηκε να απαντήσει, υπενθυμίζοντας ότι η επιμήκυνση που δόθηκε στην Ισπανία και την Πορτογαλία ήταν προϊόν της «αποτελεσματικής δράσης» που έλαβαν οι χώρες αυτές τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο διαρθρωτικό σκέλος της προσαρμογής.

Σε κάθε περίπτωση, προσέθεσε, η αποφάσεις λαμβάνονται ανάλογα με την περίπτωση.

Μετά τη Σύνοδο οι αποφάσεις

Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στη Σύνοδο Κορυφής δεν αναμένονται εξελίξεις σχετικά με τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις, δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης και το πιθανότερο είναι ότι όλες οι αποφάσεις που αφορούν την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης θα μετατεθούν για τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Τέλος, όσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων για την Ελλάδα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση μπορεί να υιοθετηθεί είτε από το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, είτε από κάποια έκτακτη συνεδρίασή του.


in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ