Σήμα κινδύνου για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο στα Χανιά στέλνει προς κάθε αρμόδιο, μέσω του Flashnews.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών υπαλλήλων Χανίων κ.Νικήτας Μελισσάκης .

Τεράστια λειτουργικά κενά

Σε δηλώσεις του στο Flashnews.gr , ο κ.Μελισσάκης αναφέρεται σε τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή και σε έναν αντιπυρικό σχεδιασμό που δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω των ελλείψεων.

«φέτος η πυρασφάλεια στο Νομό Χανίων θα είναι ακόμα πιο δύσκολη από πέρυσι» τονίζει ο πρόεδρος των Πυροσβεστών διευκρινίζοντας πως «τα λειτουργικά κενά παραμένουν, έχουμε πολλές ελλείψεις, δεν έγινε διαγωνισμός να προσλάβουν καινούριο προσωπικό, οι δαπάνες μειωθήκαν από 500 εκ. ευρώ που ήταν πανελλαδικά το 2009, το 2010 ήταν 450εκ.ευρώ και ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει 370εκ.ευρώ, δηλαδή τα 2/3 του ποσού που είχε δοθεί για τη πυρασφάλεια του 2009.»

Σύμφωνα με τον κ.Μελισσάκη το αποτέλεσμα αυτών των περικοπών είναι ότι στα Χανιά

«δεν έχουμε χρήματα για να συντηρηθούν οχήματα, έχουμε πυροσβεστικά όχηματα πρώτης εξόδου που δεν έχουν αλλαχτεί τα λάστιχά τους για 7χρόνια και δεν υπάρχουν κονδύλια για την αγορά καινούριων ανταλλακτικών.»

Για το θέμα αυτό, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Flashnews.gr με τον Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Θ.Καρούντζο, δήλωσε ότι έχει ήδη υπογράψει την έγκριση ενός κονδυλίου 3000 ευρώ για τις ανάγκες σε λάστιχα οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Απίστευτη καταγγελία

Όμως οι πυροσβέστες των Χανίων αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα της ακατάλληλης κτιριακής υποδομής, καθώς το κτίριο της Π.Υ. Χανίων εκτός του ότι είναι στο κέντρο της πόλης (δυσκολία κίνησης των οχημάτων) επιπλέον, σύμφωνα με τον κ.Μελισσά «έχει έρθει το υγειονομικό επαλειμμένα έχει κρίνει το κτήριο ακατάλληλο, αλλά δεν υπάρχει καμία κίνηση από την πολιτεία.»

Σε ότι αφορά στον αντιπυρικό σχεδιασμό ο ίδιος δηλώνει κατηγορηματικά πως ισχύει μόνο «στα χαρτιά» καθώς

«για να εφαρμοστεί χρειάζεται διπλάσιο προσωπικό από αυτό που υπάρχει σε όλο το νομό. Στα χαρτιά είναι όλα ωραία, επανδρωμένα όλα τα αυτοκίνητα, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν πυροσβέστες να τα επανδρώσουν….Απλώς αυτό που γίνεται είναι ότι με την υπερεργασία των υπαλλήλων, και το φιλότιμο και την αυταπάρνηση τους προσπαθούνε να καλύψουνε το αντιπυρικό σχεδιασμό αυτό.»

Να σημειωθεί πως η υπερεργασία των Πυροσβεστών δεν πληρώνεται αλλά επιστρέφεται με την μορφή των επιπλέον ρεπό, όταν βεβαίως υπάρχει η σχετική δυνατότητα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook