Σε πλήρη συναγερμό έχει τεθεί η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας των Η.Π.Α. στην Αφρική, καθώς χθες το βράδυ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, συνετρίβη αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος τύπου F-15E Strike Eagle, στην προσπάθεια αναγκαστικής προσγείωσης σε λιβυκό έδαφος. Η είδηση αρχικά μεταδόθηκε από την ιστοσελίδα της Daily Telegraph και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις – όπως τις μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων- η συντριβή δεν προκλήθηκε από επίθεση των κανταφικών δυνάμεων αεράμυνας, αλλά οφείλεται σε μηχανική βλάβη του αεροσκάφους.

Αρχικά βρέθηκε από τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών σώος ο ένας εκ των δύο πιλότων, ενώ πριν από λίγο εντοπίστηκε και ο δεύτερος, η υγεία του οποίου δεν διατρέχει σημαντικό κίνδυνο. Πριν από λίγη ώρα, ο εκπρόσωπος της Διοίκησης στην Αφρική, Βινς Κρόουλι, ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας επιχείρησε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση χθες τα μεσάνυχτα στη Λιβύη και ότι οι δύο πιλότοι είναι σώοι.

Ο Βινς Κρόουλι τόνισε ότι οι δύο χειριστές, που φέρονται ελαφρώς τραυματισμένοι, χρησιμοποίησαν τα εκτινασσόμενα καθίσματα και ότι τα αιτία της αναγκαστικής προσγείωσης εντοπίζονται μάλλον σε μηχανική βλάβη και όχι σε βολές εχθρικών πυρών.

Σύμφωνα με το Sky News, οι αμερικανικές χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τον εντοπισμό και την ανάκτηση του αεροσκάφους, προκειμένου να διασφαλιστεί η τεχνολογία του εξοπλισμού του, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως άκρως απόρρητη και πιθανή υφαρπαγή της από αντίπαλες δυνάμεις θα είχε δυσμενείς συνέπειες για την εξέλιξη των επιχειρήσεων.

Τέλος, σημειώνεται πως το F-15E Strike Eagle είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με ευρείες επιχειρησιακές δυνατότητες, καθώς διαθέτει ένα εξελιγμένο σύστημα πυραύλων αέρος – αέρος, το οποίο δύναται να αναχαιτίσει οποιοδήποτε εχθρικό αεροσκάφος αψηφήσει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που έχει επιβάλει ο Ο.Η.Ε. πάνω από τη Λιβύη.

\"\"

\"\"

\"\"

 

zougla

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook