Όταν το 1297 ο Γουίλιαμ Γουάλας έσκιζε με το σπαθί του τις κοιλιές δεκάδων Άγγλων και συνέθλιβε με ευφυΐα τον αγγλικό στρατό πρωταγωνιστώντας έτσι στον αγώνα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, δε φανταζόταν ότι περίπου επτακόσια χρόνια μετά ένας νέος Γουάλας με λιγότερες μυθικές διαστάσεις από τον Σκωτσέζο πατριώτη που το όνομά του υμνείται ακόμα και σήμερα, θα αναδεικνυόταν έχοντας στο μυαλό του τον ίδιο στόχο, την απόσχιση δηλαδή της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με πάθος όπως αυτό που συναντάται στους δρόμους της Καταλονίας με τους πολίτες της να επιθυμούν διακαώς την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία έχοντας ως πρωτεργάτη της απόπειρας τον πρόεδρο Αρτους Μας, η Σκωτία βλέπει στα μάτια του πρωθυπουργού κι επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας, Αλεξ Σάλμοντ την ελπίδα για ένα αύριο με πλήρη αυτονομία.

«Θέλω την Σκωτία να είναι ανεξάρτητη, όχι διότι πιστεύω ότι ήμαστε καλύτεροι από τις άλλες χώρες, αλλά επειδή ξέρω ότι είμαστε το ίδιο καλοί όσο οι άλλες χώρες» είχε δηλώσει παλαιότερα ο πρωθυπουργός που πολλοί κατηγορούν για τις μακιαβελικές τεχνικές του, τονίζοντας ότι «οι άνθρωποι που ζουν στη Σκωτία είναι σε καλύτερη θέση να πάρουν αποφάσεις για τη Σκωτία».

Με ενθουσιασμό λοιπόν υποδέχθηκε μαζί με τους υποστηρικτές της απόσχισης την είδηση της συγκατάθεσης του αγγλικού κοινοβουλίου για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος το φθινόπωρο του 2014, όπου η απάντηση που καλείται να δώσει ένα εκατομμύριο, εκ των συνολικά πέντε, Σκοτσέζων είναι αν θέλουν ή όχι την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πάντως, που επιθυμεί την ενότητα της χώρας, υποστηρίζει ότι οι Σκωτσέζοι θα κάνουν ένα βήμα πίσω πριν οδηγηθούν στις κάλπες. Αυτό γιατί η απόφαση για αυτονομία θα σημάνει αυτόματα ότι η Σκωτία, η οποία διαχειρίζεται ήδη τα θέματα παιδείας, υγείας και δικαιοσύνης, θα είναι και οικονομικά ανεξάρτητη χωρίς την πολύτιμη ενίσχυση του Λονδίνου ενώ θα πρέπει να χειριστεί αυτόνομα πλέον τα διεθνή θέματα καθώς και τα ζητήματα ενέργειας και άμυνας.

Σύμφωνα πάντως με πρόσφατες δημοσκοπήσεις μόλις το 30-40% επιθυμεί την ανεξαρτησία, ενώ ο αγώνας για απόσχιση παίρνει… κινηματογραφικές διαστάσεις χάρη στους διασημότερους 007 της μεγάλης οθόνης με τον Σερ Σον Κόνερι από τη μία και τον Ρότζερ Μουρ από την άλλη να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την Σκωτία. Ο αγώνας επομένως για αυτονομία παίρνει λίγη από την αίγλη του σινεμά έχοντας τον σχεδόν πάντα ντυμένο με το παραδοσιακό του κιλτ υπερήφανο 82χρονο Σερ Σον Κόνερι να διαλαλεί την ανάγκη για ανεξαρτησία και το σύμβολο της βρετανικής κομψότητας, τον ακαταμάχητο δανδή Ρότζερ Μουρ να αστειεύεται επί του θέματος με το χαρακτηριστικό βρετανικό φλεγματικό χιούμορ.

Ο πρώτος όταν πριν λίγους μήνες είχε ανακοινωθεί η πρόθεση δημοψηφίσματος κι είχε ξεκινήσει η καμπάνια «Ναι Σκωτία», είχε δηλώσει «είναι μια ιστορική ημέρα για τη Σκωτία. Η καμπάνια του “Ναι” έχει επικεντρωθεί σε ένα θετικό όραμα για τη Σκωτία. Αυτό το όραμα έχει τις ρίζες του στην ισότητα και στον πυρήνα των δημοκρατικών αξιών. Ο λαός μπορεί να πάρει τις αποφάσεις για το μέλλον του μόνος του». Ο έτερος Τζέιμς Μποντ, ο 84χρονος Ρότζερ Μουρ λοιπόν δε θα μπορούσε να μην «πειράξει» τον Σερ Κόνερι αναδεικνύοντας την βρετανική του υπεροχή.

Ετσι στο πλαίσιο λογοτεχνικού φεστιβάλ που διοργανώθηκε από τους «Times», ο Μουρ δήλωσε ότι «η Σκωτία θα παραμείνει κομμάτι του Ηνωμένου Βασιλείου ακόμα κι αν ο Σον Κόνερι θέλει την απόσχισή της». Συνεχίζοντας μάλιστα με την ίδια χιουμοριστική διάθεση είπε ότι «ο Κόνερι είναι υπεύθυνος για το κραχ της Τράπεζας της Σκωτίας, από τότε που έκανε ανάληψη όλων των χρημάτων του σε μετρητά». Δήλωσε δε «πολύ υπερήφανος που είναι Άγγλος» παρότι παραδέχθηκε τη σοβινιστική τάση πολλών συμπατριωτών του και συμπλήρωσε ότι «μας μεγάλωσαν με την ιδέα ότι είμαστε καλύτεροι, πράγμα που δεν είναι αλήθεια, είμαι υπερήφανος που είμαι Βρετανός. Είπα προηγουμένως Αγγλος;  Ηθελα να πω Βρετανός».

Παρά την διάθεση για πείραγμα του Μουρ, οι Αγγλοι δε δείχνουν ιδιαίτερα ενοχλημένοι με την προοπτική ανεξαρτησίας καθώς κατηγορούν τους Σκωτσέζους για τα προνόμια που απολαμβάνουν, όπως οι χορηγίες δωρεάν φάρμακων και η δωρεάν παιδεία τη στιγμή που οι υπόλοιποι Βρετανοί προσπαθούν να σηκώσουν στους ώμους τους το βάρος της λιτότητας. Όλα αυτά την ώρα που οι περισσότεροι γνωρίζουν ελάχιστα για την Σκωτία και τον αγώνα της ανά τους αιώνες να αποδείξει ότι μπορεί μόνη να προχωρήσει.

Αλλωστε πόσοι ήταν εκείνοι που έμαθαν για την πορεία του Γουίλιαμ Γουάλας μέσα από την ανιστόρητη κατά τα άλλα ταινία « » με πρωταγωνιστή τον Μελ Γκίμπσον να υποδύεται τον Γουάλας διαστρεβλώνοντας όμως τα γεγονότα που σχετίζονταν με τη ζωή και τη δράση του. Παρά τη στρεβλή απόδοση πάντως, η προβολή της ταινίας παρακίνησε πολλούς να μάθουν την πραγματική ιστορία της περιοχής, να επισκεφθούν το κάστρο του Στίρλινγκ και να δουν από κοντά το μνημείο του εθνικού ήρωα, με αποτέλεσμα η Σκωτία, την χρονιά που ο Γκίμπσον ως άλλος Γουάλας εμφανιζόταν στην οθόνη φορώντας κιλτ και δείχνοντας τον πισινό του στους Αγγλους ως ένδειξη περιφρόνησης, να συγκεντρώσει έως 15 εκατομμύρια λίρες συνολικά έσοδα από τον τουρισμό. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ακόμα και σήμερα οι ένθερμοι υποστηρικτές της απόσχισης διατηρούν ζωντανό το πνεύμα του πραγματικού Γουάλας, φωνάζοντας δυνατά «ζήτω η ανεξάρτητη Σκωτία!».

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook