O συντηρητικός κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον πρωθυπουργό Άντριους Κουμπίλιους έχασε τις βουλευτικές εκλογές στη Λιθουανία στις οποίες επικράτησαν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και οι Εργατικοί. Η κυβέρνηση πλήρωσε τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την λιτότητα, παρόλο που η χώρα είναι και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης.

Σύμφωνα με exit poll της δημόσιας τηλεόρασης το Εργατικό Κόμμα προηγείται με 19,8% στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Οι Σοσιαλδημοκράτες –πιθανοί εταίροι σε κυβέρνηση με τους Εργατικούς– ακολουθούν με 17,8%.

Στην τρίτη θέση ακολουθεί η κεντροδεξιά Ένωση για την Πατρίδα του Κουμπίλιους –με 16,7%.

Θα υπάρξει δεύτερος γύρος των εκλογών αυτών, μετά όμως από 15 μέρες, αλλά η τάση ήδη διαφαίνεται Πάο τον πρώτο, σημειώνει το Reuters.

Καταλύτης εξελίξεων μπορεί να γίνει το κόμμα «Μονοπάτι του Θάρρους» που θα προσελκύσει ψήφους διαμαρτυρίας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Αλγκίρντας Μπουτκεβίτσιους έχουν υποσχεθεί αυξήσεις μισθών και μεγαλύτερη φορολόγηση στους πλούσιους. Ακόμη έχει δηλώσει ότι αν εκλεγεί θα εντάξει τη χώρα στο ευρώ το 2015, ένα χρόνο μετά το σχεδιαζόμενο ώστε η προσαρμογή της οικονομίας στα αυστηρά κριτήρια της ευρωζώνης να είναι ηπιότερη.

Η οικονομική κρίση του 2008-9 βύθισε τη Λιθουανία στην ύφεση (15% μόνο το 2009) που αναγκάστηκε να πάρει σκληρά μέτρα για να περιορίσει τις δαπάνες. Τα μέτρα σε μεγάλο βαθμό απέδωσαν και η χώρα επέστρεψε στην ανάπτυξη—το 2011 είχε 5,8%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ.

* Παράλληλα με τις εκλογές διεξήχθη και δημοψήφισμα για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook